Tο αλκοόλ που περιέχεται στα διάφορα ποτά είναι χημική ένωση, προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων. Θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται στον οργανισμό, δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο (Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες δίνουν 4 θερμίδες/γρ. και το λίπος 9 θερμίδες/γρ.). H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό. Εξαίρεση αποτελούν η μπίρα η οποία περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο και το κόκκινο κρασί σίδηρο και αντιοξειδωτικά.
Συμβουλές για την μείωση πρόσληψης θερμίδων από το αλκοόλ
Οι καλύτερες επιλογές
Κρασί Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές καθώς έχει μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κατά μέσο όρο 120 θερμίδες σε ένα μέτριο ποτήρι άσπρο ή κόκκινο κρασί. Έχει μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (8-14%, κατά μέσο όρο 12% για τα λευκά και 14% για τα κόκκινα). Μπύρα Οι περισσότερες μπύρες έχουν περίπου 150 θερμίδες ανά ποτήρι των 350ml.
Ποτά με αυξημένες θερμίδες
Το ουίσκι, η βότκα, το ρούμι όπως και τα λικέρ έχουν περισσότερες θερμίδες ανά μονάδα όγκου σε σχέση με το κρασί και την μπύρα καθώς έχουν και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (συνήθως 40-50%). Κατά μέσο όρο, ένα ποτήρι βότκα, ουίσκι ή μπράντι που περιέχουν 50% αλκοόλ, έχουν 82 θερμίδες το καθένα. Τα σφηνάκια (schnapps), προσδίδουν 95 θερμίδες ανά ποτήρι. (50ml): 120-140 θερμίδες. Τα κοκτέιλ που αναμειγνύονται με λικέρ ή με άλλα συστατικά, δίνουν περίπου 200-300 θερμίδες. Ένα κοκτέιλ σε ποτήρι μεγάλου μεγέθους μπορεί εύκολα να προσφέρει πάνω από 400 θερμίδες.