Ξεκάθαρη έκανε την πρόθεση του ο υπουργός παιδείας κ.Γάβρογλου και τόνισε πως δε θα υπάρξει σχέδιο Αθηνά ΙΙ μιλώντας στο 1ο περιφεριακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε χθες στην Κοζάνη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μερικές απο τις μεταρρυθμίσεις και ενέργειες που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, ξεκινώντας απο την ένωση του Τει Αθήνας και Πανεπιστήμιο Πειραιά και την ίδρυση η κατάργηση τμημάτων στο νέο πανεπιστήμιο. Ο υπουργός με αφορμή τη παραπάνω συγχώνευση παρότρυνε και άλλα ιδρύματα να συνεργαστούν δημιουργώντας συμπύξεις και νέα τμήματα.
Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται στις σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, αφού οι δήμοι δεν έχουν κάποιο σχέδιο συντήρησης με αποτέλεσμα τα σχολικά κτίρια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Εξετάζεται επίσης σχέδιο νομιμοποίησης κτιρίων, καθώς πολλά απο αυτά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες απο την πολεοδομία με σκοπό να ενταχθούν έτσι σε χρηματοδοτικά προγράμματα για τη συντήρηση τους.
Για το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τει ο υπουργός ανέφερε ότι ζητήθηκε απο τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ που διαθέτουν ομοειδή τμήματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ενώ το υπουργείο διερευνά τα επαγγελματικά προσόντα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες. «Προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε τέλος σ΄ έναν απαράδεκτο εμφύλιο ανάμεσα στα ιδρύματα που έχει διχάσει και τραυματίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα» επισήμανε ο υπουργός.
Έγινε επίσης αναφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη σύγκλητο του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας ότι, θα γίνει η άμεση υλοποίηση του σχεδίου με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές και από τα 70 εκατ. € που δαπανώνται σήμερα για συγγράμματα θα χρειαστούν μόλις 5 εκατ, για τις ετήσιες ανάγκες. «Το σύστημα των συγγραμμάτων, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι πολιτική ενάντια στους φτωχούς» σημείωσε ο υπουργός.
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρε πως τα διετή προγράμματα που προβλέπεται να γίνουν θα είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την Ευρώπη χωρίς την ανάγκη επαγγελματικής πιστοποίησης σε άλλους οργανισμούς. Κλείνοντας το κεφάλαιο των διετών σπουδών ο κ.Γάβρογλου ερωτήθηκε εάν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα τέχνες όπως π.χ γουνοποιία και τέχνη του μαρμάρου όπου ο ίδιος φάνηκε πολύ θετικός λέγοντας «εάν έρθει συγκεκριμένη πρόταση από το πανεπιστήμιο που να αφορά τις παραπάνω ειδικότητες θα εγκριθεί με διαδικασίες εξπρές».
Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τει Δυτικής Μακεδονίας Νίκο Ασημόπουλο, επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις τής υπό κατασκευή πανεπιστημιούπολης δυτικής Μακεδονίας και ενημερώθηκε από τον πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη για την πρόοδο του έργου προϋπολογισμού 20 εκ €.