Το τμήμα ιατρικής του Δημοκράτειου πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο απαριθμεί 30.000 φοιτητές θέλοντας να ενισχύσει τη δυναμική του πανεπιστημίου έκανε πρόταση για σύσταση τμήματος κτηνιατρικής.Η Σύγκλητος μετά απο εξέταση του θέματος και των διάφορων παραμέτρων που συνεπάγονται στη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, υιοθέτησε την πρόταση της Ιατρικής και αποφάσισε τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση τμήματος με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
«Εάν πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα Κτηνιατρική Σχολή στην Ευρώπη, αυτό το σημείο είναι ο Έβρος. Στην πανεπιστημιούπολη του τμήματος ιατρικής υπάρχει ο χώρος και μόλις ολοκληρωθεί, σε διάστημα ενός έτους, η 4η φάση της ιατρικής, μπορούν να φιλοξενηθούν τα θεωρητικά μαθήματα της κτηνιατρικής.Επιπλέον, με τα τμήματα ιατρικής, μοριακής βιολογίας και μελλοντικά κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, θα δημιουργηθεί ένας σοβαρός μοχλός αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης που θα θωρακίσει την πύλη εισόδου ζωονόσων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» τονίζει ο καθηγητής χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να σχεδιάζει το μέλλον του και να διεκδικεί.
Είναι βεβαίως ευρέως γνωστό ότι, λόγω των ζωονόσων, οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου είναι μεγάλες στον Έβρο φτάνοντας ακόμη και το 95%.
Γιατί στο Δημοκράτειο;Το τμήμα ιατρικής στην προσπάθεια του να δημιουργηθεί το τμήμα κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο παραθέτει τα παρακάτω πλεονελτήματα: