Δεν είναι λίγες οι σχολές και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως τεχνολογικής κατεύθυνσης, που δεν έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα ή δεν έχουν εγκριθεί. Φοιτητές που κόπιασαν και απέκτησαν πτυχίο και στο τέλος έμειναν με άδεια χέρια αφού το χαρτί που έχουν τα χέρια τους δεν βοηθάει επαγγελματικά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η γραφειοκρατία και η δεδομένη κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες που θα περιοριστούν σε δικαιώματα ώστε να καθιερωθεί το νέο επάγγελμα. Την κατάσταση προσπαθεί να επιλύσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι στιγμής, πέντε (5) Τμήματα ΑΕΙ δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ενώ ορισμένα έχουν ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα από την ίδρυση τους, λόγω της γενικότητας των προγραμμάτων σπουδών και το φάσμα κάλυψης της ύλης που διδάσκουν, όπως το Τμήμα Πολιτιστικών Επιστημών σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ. Τα Τμήματα των ΑΕΙ που δεν έχουν κατοχυρώσει ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα είναι: 1) Μεσογειακών Σπουδών Αιγαίου, 2) Πλαστικών Τεχνών Ιωαννίνων, 3) Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Θράκης, 4) Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας, 5) Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Μακεδονίας.
Στα Τεχνολογικά Ιδρύματα η κατάσταση είναι χειρότερη, έχοντας δεκαεπτά (17) Τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόσφατα έγινε μια ενέργεια με Προεδρικά Διατάγματα να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας τα έκρινε παράνομα διότι δεν διευκρινίζουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και άπλα οριοθετούν το πεδίο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας. Επίσης, υπάρχει μεγάλο θέμα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που δεν είναι διευρυμένο για τα νέα δεδομένα. Κοινώς, γραφειοκρατικά γεγονότα καθυστερούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των εξής Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι.: 1) Πολιτικών Δομικών Έργων, 2) Πολιτικών Έργων Υποδομής, 3) Τοπογραφίας, 4) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, 5) Κλωστοϋφαντουργίας, 6) Οχημάτων, 7) Τεχνολογίας Αεροσκαφών, 8) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 9) Ηλεκτρολογίας, 10) Μηχανολογίας, 11) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 12) Αυτοματισμού, 13) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, 14) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, 15) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 16) Οικολογίας και Περιβάλλοντος, 17) Μηχανικών Ναυπηγικής.
Ορισμένες σχολές είναι νεοσύστατες και μέχρι τους πρώτους απόφοιτους τους να έχουν εδραιώσει επαγγελματικά δικαιώματα. Τι γίνεται όμως με τις σχολές που αγωνίζονται από το 2008;