Με νέα διάταξη περνάει στα χέρια του υπουργού παιδείας το δικαίωμα ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης, μετονομασίας και κατάτμησης ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο υπουργός παιδείας τώρα κ.Γάβρογλου θα μπορεί βάση του νέου νόμου να καταργεί τμήματα ή ιδρύματα που δεν καλύπτοται απο επαρκής μαθητές η καθηγητές ύστερα από ερώτημα σε ΑΔΙΠ και σε ΕΣΕΚΑΑΔ.
Διετή τμήματα: Βάση του νέου νόμου θα δημιουργηθούν στα ΤΕΙ νέα διετή τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης 5, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων χωρίς γραπτές εξετάσεις.
Καταργείται ο όρος επαγγελματικά πεδία: Από το αρθρο 4 παράγραφος 2 του νόμου 4009/11 αφαιρείται ο όρος “επαγγελματικά πεδία” (σ.σ. συγκεκριμένα αφαιρείται από την παράγραφο: α) Τα Πανεπιστήμια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών, καθώς και της διεθνούς επιστημονικής πρακτικής σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία).
Ύδρυση παραρτημάτων σε ξένες χώρες: Πλέον θα δίνεται η δυνατότητα βάση συγκεκριμένων όρων να λειτουργούν παραρτήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε άλλες χώρες.
Θητεία πρυτάνεων: Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η θητεία πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων, προέδρων τει, αντιπροέδρων και κορμητόρων δεν ορίζεται πλέον με συνεχή θητεία αλλά με το προσχέδιο νόμου 1+1 που σημαίνει ότι ο πρύτανης μπορεί να κάνει και δεύτερη θητεία μόνο αν κάνει παύση μετά την πρώτη.
Έδρες και αριθμός πρυτάνεων: Προβλέπεται μέχρι 20 τμήματα ή λειτουργία σε 3 γεωγραφικές έδρες 3 Αντιπρυτάνεις ή Αντιπροέδρους ΤΕΙ, και πάνω από 20 τμήματα ή 4 γεωγραφικές έδρες 4 Αντιπρυτάνεις ή Αντιπροέδρους.Συμμετοχή στη σύγκλητο: Στις σύγκλητους ορίζονται 5 εκπρόσωποι φοιτητών, 3 προπτυχιακοί και 2 μεταπτυχιακοί,με μονοετή θητεία, ένας εκπρόσωπος του υπόλοιπου ΕΠ και ένας Διοικητικός Υπάλληλος με διετή θητεία και καθολική ψηφοφορία.
Συμμετοχή στην εκλογή προέδρων-πρυτάνεων: Προβλέπεται εκλογή Πρυτάνεων Προέδρων ΤΕΙ, Αντιπρυτάνεων, Αντιπροέδρων και Κοσμητορων από τους καθηγητές με συντελεστή 0.9 και τους υπόλοιπους πλην φοιτητών με 0.1. Οι φοιτητές δεν συμμετέχουν στις εκλογές.
Διδακτορικά: Τα διδακτορικά μπορούν να οργανώνονται μόνο απο τα πανεπιστήμια. Επίσης οι διδακτορικές διατριβές μπορούνα να επιβλέπονται απο καθηγητές ίδιου ή άλλου ΑΕΙ και απο ερευνητές.
Ακαδημαικά συμβούλια: Συγκροτείται το Ακαδημαικό συμβούλιο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας σε περιφεριακό επίπεδο στο οποίο θα παρευρίσκονται απο εκπροσώπους ΤΕΙ, ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων Ε.Κ. οι οποίοι είναι μέλη Δ.Ε.Π ή ερευνητές κάποιας άλλης περιφέρεια με τετραετή θητεία.