Μετά τις τελευταίες αλλαγές που επέφερε ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήρθε στο φως και το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με “Τα Νέα” τα πανεπιστήμια δηλώνουν πως πλέον για κάθε ευρώ που δίνει το κράτος, οι καθηγητές φέρνουν εώς και πέντε φορές περισσότερα.
Στο πανεπιστήμιο αθηνών, ένα απο τα αρχαιότερα ιδρύματα της χώρας έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια μείωση του 30% του ανθρωπίνου δυναμικού και 70% του προυπολογισμού. Βάση αυτών ένα τόσο μεγάλο ίδρυμα όχι απλά θα υπολειτουργούσε, θα είχε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πρωτες ύλες που θα καθιστούσαν τη λειτουργία του σχεδόν αδύνατη.
Παρόλα αυτά, το πανεπιστήμιο εχει την τύχη να απαρτίζεται απο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μέσα απο έρευνες και έργα έχουν καταφέρει να φέρουν πέντε φορές περισσότερους πόρους απο ότι παρέχονται απο τη κρατική επιχορήγηση.
«Ανάλογα με το έτος, πέντε έως δέκα χιλιάδες νέοι επιστήμονες και ερευνητές απασχολήθηκαν στα έργα αυτά, μειώνοντας τα ποσοστά διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό. Σημαντικό μέρος των πόρων επενδύθηκε για τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών αναγκών» τονίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος.
Πέραν όμως της μεγάλης περικοπής πόρων απο το κρατικό μηχανισμό, τείνει να μπει φραγμός στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης πόρων που προέρχονται απο εξωτερικές πηγές χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι έρευνες που διεξάγονται και οι ιδιαιτερότητες του ιδρύματος. «Τείνει να μετατραπεί έτσι η δημιουργική δραστηριότητα του ιδρύματος σε έναν εξόχως αντιπαραγωγικό μηχανισμό, μέσα από τον οποίο αναντίστοιχα μεγάλο μέρος ανθρώπινων και οικονομικών πόρων καταναλίσκονται για την τήρηση των διαδικασιών. Σ’ έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, που η ανελαστικότητά του δεν συνάδει με την παραγωγή της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για διεθνή παρουσία και προσέλκυση πόρων. Που ωθεί τα ικανότερα μέλη του επιστημονικού μας δυναμικού να δραστηριοποιηθούν εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου» επισημαίνει ο πρύτανης.
Μετά την ανακοίνωση του υπουργού παιδείας κ.Γαβρογλου των νομοσχεδίων για τα ΑΕΙ τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση περιφερειακών Συμβουλίων στη θέση των Συμβουλίων ιδρυμάτων, αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτάνεων – αντιπρυτάνεων, επαναφορά ασύλου, περιορισμούς στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ελεύθερη πρόσβαση οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών κ.ά. η Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους Παιδείας των κομμάτων, όπου μείζον θέμα θα είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.