Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 13 Πανεπιστήμια, 4 πρυτάνεις, 2 αντιπρυτάνεις και 49 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αίτημα την ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επιβλήθηκε στα ιδρύματα και χαρακτηρισμό της ως αντισυνταγματική και παράνομη.
Από την πρόσφατη σύνοδο Πρυτάνεων αποφασίστηκε η προσφυγή προς το ΣτΕ ώστε τα Πανεπιστήμια να πάρουν πίσω το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ θέλουν να μπλοκάρουν την συμμετοχή τρίτων στην διοίκηση των Πανεπιστημίων. Παρόμοια προσφυγή έγινε και τον περασμένο Μάρτιο, όπου αναμένεται η έκδοση της απόφασης της. Με την νέα προσφυγή, διεκδικούν την ακύρωση των αλλαγών στο νέο νόμο που έγιναν στην ενδιάμεση περίοδο.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις Γ. Χαρβαλιάς, Τ. Αλμπάνης, Σ. Σιμόπουλος, Θ. Πελεγρίνης, οι αντιπρυτάνεις Α. Δημητρακοπούλου και Α. Μοροπούλου, καθώς και 49 καθηγητές του Ε.Μ.Π.