Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία με την κατάργηση και συγχώνευση ιδρυμάτων και τμημάτων. Η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θέτοντας το ζήτημα στην βουλή ότι τα περισσότερα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχουν λόγο ύπαρξης, διότι δέχονται πολύ χαμηλό αριθμό φοιτητών εκ των οποίων οι περισσότεροι τα εγκαταλείπουν, προχωρά σε συγχωνεύσεως και καταργήσεις τμημάτων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η κατάργηση 12 ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και η συγχώνευση των τμημάτων τους με άλλα ιδρύματα. Σύμφωνα με το σενάριο θα γίνει συγχώνευση μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και του Πανεπιστημίου Πατρών και Πελοποννήσου. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορούν να ενταχθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Εξετάζεται επίσης τα τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τέλος, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πιθανό να προσαρτηθούν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Εκτός των συγχωνεύσεων έχουμε και καταργήσεις πολλών τμημάτων. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται τμήματα όπως η Στατιστικής Επιστήμης Αιγαίου, Γεωλογίας Πάτρας και Θεσσαλονίκης, Χημείας Κρήτης, Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Αγρινίου, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης, Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Πελοποννήσου, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου, Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τμήματα Νοσηλευτικής ΑΕΙ στην Αθήνα και στη Σπάρτη.
Με θετική σκέψη και αγωνία αναμένουμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας πως η συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων θα φέρει καλύτερες συνθήκες σε όλες τις σχολές που παλεύουν για την βιωσιμότητα τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.