Πολλοί φοιτητές σκάφτονται την συνέχιση των σπουδών τους για την απόκτηση ενός Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης σε κάποιο κλάδο παρεμφερή ή συνεχιστή του επαγγέλματος που επέλεξαν. Η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων πλησιάζει και το EimaiFoititis.GR θέλει να δώσει πληροφορίες σε όλους τους υποψήφιους για Μ.Δ.Ε για την διαδικασία αίτησης και την συλλογή συστατικών επιστολών όσο αφορά την Ελλάδα. Για τα Μεταπτυχιακά εξωτερικού θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Καταρχάς, τα Μ.Δ.Ε επιλέγονται από απόφοιτους που επιθυμούν να εντρυφήσουν στο επάγγελμα τους ή από απόφοιτους που θέλουν να μπουν και σε κάποιο άλλο κλάδο που δεν επέτυχαν με την απόκτηση βασικού τίτλου σπουδών. Πχ. Κάποιος από το Μαθηματικό, μπορεί να συνεχίσει σε ειδίκευση σε μαθηματικά ή να μπει στα πεδία της Πληροφορικής.
Δικαίωμα συμμετοχής στα περισσότερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχουν όλοι οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι. Με το νέο νόμο για την ανεωτεροποίηση των ιδρυμάτων ΤΕΙ, όλοι οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν σε Π.Μ.Σ των ΑΕΙ και να γίνουν δεκτοί. Παρόλα αυτά, ορισμένα ιδρύματα δεν συμμορφώνονται και κρατούν ρατσιστική τάση απέναντι σε τμήματα των ΤΕΙ ζητώντας τους φοιτητές να δώσουν ή να παρακολουθήσουν προπτυχιακά μαθήματα. Απόφοιτοι ΑΕΙ μπορεί να ζητηθούν να δώσουν και αυτοί προκαταρκτικά μαθήματα.
Ο κανονισμός κάθε Π.Μ.Σ περιλαμβάνει όλες τις οδηγίες και τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος. Καλό είναι να τον μελετήσετε, εκτός από το Πρόγραμμα Μαθημάτων για να δείτε την κατηγορία υποψηφίων που γίνονται δεκτοί αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, τα δίδακτρα, τα εξάμηνα και λοιπά. Οι κανονισμοί διαφέρουν από ίδρυμα σε ίδρυμα και από Π.Μ.Σ σε Π.Μ.Σ
Οι συστατικές επιστολές για ορισμένα ιδρύματα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι συστατικές επιστολές αποτελούν μέσο πρόσβασης στο Π.Μ.Σ αλλά και περιπτώσεις που έχουν τυπικό χαρακτήρα. Κανένα ίδρυμα δεν δίνει σημασία στο το περιέχουν αλλά τα ονόματα των καθηγητών που τις συγγράφουν. Για να λάβετε μια συστατική επιστολή θα πρέπει να επικοινωνήσετε με καθηγητές που έχετε καλούς βαθμούς στα μαθήματα τους ή με καθηγητές που έχετε συνεργαστεί για κάποια διπλωματική ή άλλη εργασία. Αυτοί με την σειρά τους θα συντάξουν μια επιστολή και είτε θα την στείλουν ταχυδρομικώς στο ίδρυμα που επιθυμείτε είτε ηλεκτρονικώς μέσω φόρμας (ανάλογα το ίδρυμα και την οργάνωση του) Εσείς δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παραβείτε ή να παραδώσετε αυτοπρόσωπος τις επιστολές. Επίσης, όταν ζητούνται 2-3 επιστολές, επιλέγετε αυτές που έχουν πιο «ισχυρό» καθηγητή. Το πλήθος των συστατικών δεν αποτελεί μέσο εντυπωσιασμού. Τέλος, οι επιστολές είναι για κάθε ίδρυμα μοναδικές. Αν χρειαστείτε να δηλώσετε δύο Π.Μ.Σ θα πρέπει οι καθηγητές να τις συντάξουν εις διπλούν.
Όσοι φοιτητές είναι προς την απόκτηση πτυχίου την εξεταστική που μας έρχεται μπορούν να πάρουν σχετικό έγγραφο από την Γραμματεία που πιστοποιεί ότι τελειώνουν τα μαθήματα τους. Οι αιτήσεις τους αξιολογούνται όπως και των υπολοίπων και σε περίπτωση απόκτησης πτυχίου συμμετέχουν στο Π.Μ.Σ. Αλλιώς, επιλαχόντες καλύπτουν την θέση και δεν γίνονται δεκτοί για το τρέχον έτος.
Σε περίπτωση που δεν γίνετε δεκτοί σε κάποιο Π.Μ.Σ, υπάρχει λίστα επιλαχόντων. Λόγω της ιδιαιτερότητας των Μεταπτυχιακών, πολλοί επιλαχόντες γίνονται τελικά δεκτοί. Δικαίωμα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχετε για όσα Π.Μ.Σ επιθυμείτε. Συμμετοχή όμως μπορείτε να έχετε μόνο σε ένα.
Για να αναζητήσετε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα του EimaiFoititis.GR Στην αριστερή στήλη υπάρχουν πεδία που αφορούν τα Μεταπτυχιακά και τρόπους αναζήτησης. Μπορείτε είτε να επιλέξετε κάποιο τμήμα για να δείτε τι προσφέρει, είτε κάποια πόλη είτε κάποια θεματική ενότητα όπου κατηγοριοποιούνται τα Μεταπτυχιακά. Σε οποιαδήποτε αναζήτηση ή ερώτηση σας είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε.