Από εχθές το μεσημέρι είναι γνωστή η λίστα με τις σχολές που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν βάσει του σχεδίου «Αθηνά». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, 94 τμήματα θα συγχωνευτούν από ήδη υπάρχοντα τμήματα συναφούς αντικειμένου ξεκινώντας τις διαδικασίες από την ακαδημαϊκή χρονιά του 2013-2014. Το EimaiFoititis.GR παρουσιάζει τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου «Αθηνά»
Χωρίς φοιτητές θα μείνουν 11 πόλεις της Ελλάδας, αφού τα τμήματα που φιλοξενούσαν συγχωνεύονται σε τμήματα άλλης πόλης. Οι πόλεις που θα χάσουν τους φοιτητές είναι ο Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη, το Αίγιο, η Αμαλιάδα, το Αργοστόλι, η Βέροια, η Έδεσσα, η Ιεράπετρα, η Λειβαδιά, η Λευκάδα, τα Μουδανιά, η Νάουσα και η Ναύπακτος.
Προς κατάργηση βρίσκονται 10 ΑΕΙ, 6 Πανεπιστήμια και 4 ΤΕΙ με συνολική μείωση του αριθμού των ελληνικών ιδρυμάτων σε 32. Αντίστοιχα θα συγχωνευτούν 94 τμήματα με αντίστοιχα συναφούς αντικειμένου μειώνοντας τον αριθμό τους από 480 σε 386. Πιο ζημιωμένα βγαίνουν τα ΤΕΙ με απώλεια 74 τμημάτων, ενώ τα Πανεπιστήμια χάνουν 14 τμήματα.
Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που βρίσκονται σε μικρές πόλεις και είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές απορροφώνται από αντίστοιχα ΑΕΙ. Για παράδειγμα, τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας θα ανήκουν διοικητικά σε γειτονικά ιδρύματα χωρίς να σημαίνει κατάργηση τμημάτων ή σχολών. Όσο αφορά τα ΤΕΙ, το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με την δημιουργία ενός νέου ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, σε ένα νέο ΤΕΙ με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Για την καλύτερη διοικητική και εκπαιδευτική λειτουργία τα περισσότερα Πανεπιστήμια που βρίσκονται την περιοχή της Αττικής θα ενωθούν και θα ανήκουν στο ομόσπονδο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής». Το νέο Πανεπιστήμιο θα συντονίζει τα πανεπιστήμια Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιά, Οικονομικό και Χαροκόπειο. Τα πανεπιστήμια ΕΚΠΑ και ΕΜΠ θα λειτουργούν αυτόνομα. Αντίστοιχη συγχώνευση θα γίνει με τα ΤΕΙ της Αττικής, στο οποίο θα ανήκουν η ΑΣΠΑΙΤΕ και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν τμήματα Φιλοσοφικής, τα οποία μειώνονται από 36 σε 26, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης, τα οποία μειώνονται από 40 σε 35 και Θετικών και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία μειώνονται από 32 σε 30. Στα ΤΕΙ οι καταργήσεις αφορούν κυρίως τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, τα οποία μειώνονται από 22 σε 9, Φυτικής Παραγωγής, τα οποία μειώνονται από 13 σε 6, Λογιστικής, τα οποία μειώνονται από 15 σε 10 και Τεχνολόγων Τοπογράφων, τα οποία μειώνονται από 13 σε 5.