Νέο σχέδιο νόμου κατέθεσε το υπουργείο παιδείας στη βουλή που αφορά τα πανεπιστήμια και φέρνει αλλαγές τόσο στο διοικητικό όσο και στο λειτουργικό κομμάτι.Ήδη έχει οριστικοποιηθεί η διάταξη που βάζει τέλος στις εργολαβίες υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης κτλ, έγινε επαναφορά της ισοδυναμίας των πενταετών-εξαετών σπουδών με master και τροποποιούνται ζητήματα διοίκησης. Πιο αναλυτικά:
Λειτουργία ΑΕΙ
Άσυλο: Μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της κυβέρνησης και σχέδια που δεν έφταναν ποτέ στη βουλή, φαίνεται ότι τελικά επαναφέρεται το πανεπιστημιακό άσυλο χωρίς όμως να γίνουν τροποποιήσεις στο τρόπο περί άρσης του.
Εργολαβία: Με τις αλλαγές των τελευταίων μηνών ώστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να γίνουν πιο αυτόνομα συμπεριλαμβάνεται και το τέλος των εργολαβιών στους τομέες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας κ.α αφού οι διοικήσεις θα μπορούνα να συνάψουν ατομικές συμβάσεις.
Εκλογές αντιπρυτάνων: Δίνεται βάση στις ανιπρυτανικές εκλογές και εξετάζεται η χρήση ξεχωριστού ψηφοδφελτίου με δισταυρία ώστε να υπάρχει διαφάνεια κατά την εκλογική διαδικασία.
Ακαδημαικά ζητήματα
Μεταπτυχιακά: αναμένεται η ανακοίνωση με τα οικονομικά κριτήρια για την δωρεά φοίτηση σε μεταπτυχιακά τμήματα και τα όρια των οικονομικών κριτηρίων για τα οποία θα υπάρχει οικονομική ελάφρυνση.
Δεύτερο “μίνι” πτυχίο: Αναθεωρείται η πρόταση να δίνονται μίνι πτυχία ή ακόμα καλύτερα πιστοποιήσεις παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω των έντονων διαμαρτυριών απο τη Νεολαία Σύριζα όπου υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθούν πτυχία πολλών ταχυτήτων και δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών φοιτητών. Παρόλα αυτά το υπουργείο δεν εγκαταλείπει την ιδέα και προσπαθεί να βρεί λύση στη διαπλοκή που έχει δημιουργηθεί.
Master θα θεωρούνται τα πενταετή-εξαετή πτυχία:Επανέρχεται η διάταξη που θέλει τους φοιτητές των πενταετών τμημάτων κυρίως πολυτεχνείων, να λαμβάνουν πτυχίο ισοδύναμο με master. Πριν την αλλαγή της διάταξης ίσχυε ότι οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών που σκόπευαν να πάρουν διδακτορικό τίτλο, δε χρειαζόταν να λάβουν πρώτα τίτλο master.