Σαφείς είναι οι προβλέψεις για την διάρκεια του χρόνου φοίτησης και τον περιορισμό του φαινομένου των «αιωνίων φοιτητών» σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Βάση νόμου το κράτος αναγνωρίζει ως φοιτητή κάποιον που έχει παρατείνει τις σπουδές του το πολύ δύο χρόνια μετά την παρέλευση του χρόνου που είναι η διάρκεια των σπουδών (+2) Για παράδειγμα, ένας φοιτητής της Φιλοσοφικής μπορεί να πάρει το πτυχίο του στα 4 χρόνια ή να καθυστερήσει την αποφοίτηση για 2 ακόμα χρόνια. Εάν δεν πάρει μέχρι τότε το πτυχίο του, δεν αναγνωρίζεται στους υπολογισμούς του Υπουργείου και της πολιτείας για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.
Αν ξεπεραστεί το όριο της διάρκειας των σπουδών διαγράφεσαι Όχι, το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε το προβλέπει στο Νομοσχέδιο. Η Πολιτεία δεν θα αναγνωρίζει τους αιώνιους φοιτητές στους υπολογισμούς για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Μόνο τα Ιδρύματα μπορούν να πάρουν αποφάσεις για διαγραφή.
Τι θα γίνει με τους αδιάφορους φοιτητές Θα διαγράφονται αυτοί που δεν εγγράφονται επί δύο συνεχόμενα εξάμηνα στο Πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά ο φοιτητής έχει την υποχρέωση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να δίνει το παρόν στο Ίδρυμα.
Υπάρχει πρόνοια για τους εργαζόμενους φοιτητές Το Υπουργείο σε όλες του τις αποφάσεις λαμβάνει υπόψη την ανάγκη υποστήριξης των εργαζομένων νέων. Ως προς τη διάρκεια σπουδών, οι εργαζόμενοι (σε επίσημη εργασία άνω των 20 ωρών την εβδομάδα) θα μπορούν να παρατείνουν τις σπουδές τους σε χρόνο διπλάσιο των κανονικών σπουδών .Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος που είναι φοιτητής του Μαθηματικού, θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τις σπουδές του μέχρι τα 8 χρόνια.