Επανέρχεται στο προσκήνιο η κατάργηση σχολών και τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως είχαμε γράψει στο ΕιμαιΦοιτητής.GR πριν περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου εξυγίανσης της παιδείας, καταργώντας παραπλήσιες και μη βιώσιμες σχολές, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συγχωνεύει ανώτατα ιδρύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδρύματα με μεγαλύτερο κίνδυνο συγχώνευσης είναι ιδρύματα που αποτελούνται από λίγες σχολές ή τμήματα, όπως το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και πανεπιστήμια που καλύπτονται από μεγαλύτερα, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθώς και πανεπιστήμια διάσπαρτα σε πόλεις όπως Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Όσο αφορά τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει τμήματα με παρόμοιο αντικείμενο και επιστημονικό κλάδο, όπως το τμήμα ΤΕΦΑΑ στην Θεσσαλονίκη και το τμήμα ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες του ΑΠΘ. Επίσης, στο μικροσκόπιο μπαίνουν Οικονομικές σχολές, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Παιδαγωγικές σχολές και τμήματα Πληροφορικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε μια αγορά εργασίας που δεν μπορεί να απορροφήσει απόφοιτους τέτοιων σχολών.
Τέλος, στο κόσκινο θα μπουν όλα τα ΤΕΙ της χώρας, διότι ο αριθμός τους και τα τμήματα τους υπερβαίνουν τις ανάγκες της χώρας. Πολλά τμήματα σε ΤΕΙ έχουν σταματήσει να βγάζουν απόφοιτους ενώ άλλα δεν θεωρούνται βιώσιμα, όπως το Τμήμα Ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι αλλαγές της κυβέρνησης θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013 και έπειτα.