Οι αιτήσεις για το ετήσιο φοιτητικό επίδομα, των 1.000 ευρώ, ξεκίνησαν με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ενδιαφερόντων. Αυτή η αύξηση, σύμφωνα με εκπροσώπους των διοικήσεων από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είναι απόρροια της σημαντικής μείωσης εισοδήματος από τις περισσότερες οικογένειες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ως αποτέλεσμα δεν υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ που προϋποθέτει η χορήγηση του επιδόματος. Για τους πρωτοετείς φοιτητές, εφόσον πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια, αρκεί να καταθέσουν μόνο το πιστοποιητικό εγγραφής στη σχολή. Οι παλαιότεροι φοιτητές θα πρέπει να έχουν επιτύχει στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους.
Παρακάτω αναφέρονται οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος:
•Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικεία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, μία πόλη θεωρείται ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.
• Να αποδεικνύεται η φοίτησή τους με πιστοποιητικό της σχολής ή τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων, εκτός του πρώτου έτους για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.
• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.
• Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών που υπερβαίνουν τα διακόσια τ.μ., με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων κατοίκων.
Έπειτα θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία του ανάλογου Τμήματος τα εξής δικαιολογητικά:
• Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου. Σημειώνεται ότι δικαιούχος του επιδόματος θεωρείται το πρόσωπο που βαρύνει ο φοιτητής (γονέας).
Κατ” εξαίρεση δικαιούχος είναι ο φοιτητής όταν:
α) Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.
β) Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.
γ) Είναι πάνω από 25ετών.
δ) Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.
• Πιστοποιητικό Καλής Επίδοσης.
• Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση.
• Αντίγραφο τελευταίας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9).
• Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του Δικαιούχου.
• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή.
• Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κατοικίας) που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή στην οποία πόλη οι γονείς τους ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
• Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN (προσκομίζεται φωτοτυπία της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού) και στον οποίο δικαιούχος ή πρώτο αναγραφόμενο όνομα είναι ο δικαιούχος του στεγαστικού επιδόματος.
• Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 του δικαιούχου του στεγαστικού επιδόματος περί της μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά