Πολλά γράφονται και ακούγονται για την εξίσωση των πτυχίων των Κολεγίων με τα αντίστοιχα πτυχία των ΑΕΙ, σύμφωνα με το νέο νόμο (ν. 4046/2012 ) του μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν λίγο καιρό.
Η επαγγελματική ισοδυναμία υπάρχει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε να ισχύσει στην Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για ένα νόμο, με τον οποίο η κάθε χώρα αναγνωρίζει τις σπουδές από ξένα Κολέγια και Πανεπιστήμια, βάσει το πρόγραμμα σπουδών και την διάρκεια φοίτησης στην εκάστοτε Σχολή.
Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, υπήρχε η ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης), ο οποίος αναγνώριζε ή απέρριπτε ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία ενός πτυχίου από ξένο Πανεπιστήμιο κρίνοντας το πρόγραμμα σπουδών, το αντικείμενο σπουδών, την διάρκεια φοίτησης και λοιπά. Οι κάτοχοι επαγγελματικών προσόντων (απόφοιτοι Κολεγίων ή ΑΕΙ) που χρειάζονται Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Ιατροί, Δικηγόροι κτλ, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2000 έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα τους στην Ελλάδα μέσω της επιτροπής ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων). Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μέσω της ΣΑΕΠ συμπεριλάμβανε ακόμη και εξέταση σε μαθήματα ή πρακτική άσκηση με διάστημα ως και τριών χρόνων.
Σύμφωνα με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, δύνανται οι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρειάζονται Άδεια Ασκήσεως, όπως Τεχνικός Πληροφορικής, Διερμηνέας, Αρχαιολόγος, Γραφίστας και λοιπά, να ζητήσουν επαγγελματική ισοδυναμία με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ. Συγκεκριμένα θεσπίζεται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και μόνον. Κάτι αντίστοιχο θα γίνεται με τους απόφοιτους Κολεγίων, οι οποίοι λόγω της χαμηλότερης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, θα εξετάζονται σε μαθήματα, σε εργασίες και σε πρακτική άσκηση μέχρι να λάβουν ισάξιο πτυχίο με ελληνικό ΑΕΙ. Στον ιδιωτικό τομέα η εξίσωση των πτυχίων ισχύει, άλλωστε ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία αλλά τα προσόντα.
Εν κατακλείδι, η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκής καριέρας με Κολέγια ή ξένα ΑΕΙ δεν θα γίνεται εύκολα και άμεσα. Μόνο τα Ελληνικά ΑΕΙ θα δίνουν Άδεια Άσκησης επαγγέλματος, αμέσως με την απόκτηση του πτυχίου. Οι απόφοιτοι του εξωτερικού θα μπουν σε εξεταστικές διαδικασίες.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι είναι η βέλτιστη λύση για το θέμα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, διότι η προθεσμία εύρεσης λύσης είχε λήξει τον Αύγουστο και η τρόικα πίεζε για πλήρη απελευθέρωση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, από το νηπιαγωγείο ως το Κολέγιο.