Πτώση βάσεων και έντονος ανταγωνισμός είναι τα δύο κύρια στοιχεία που πλάνωνται στην ατμόσφαιρα των πανελλαδικών. Τα μαθηματικά κατεύθυνσης είναι εκείνα που όπως φαίνεται για ακόμα μια χρονιά θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων για τις οικονομικές,θετικές και τεχνολογικές σχολές.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις μαθητών,καθηγητών και γονέων σχετικά με τις οδηγίες βαθμολόγησης και τον όγκο των ζητουμένων ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ.Γιώργος Χατζητέγας αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο, “Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι ενδεικτικά κακών επιδόσεων, καθώς και τα ποσοστά αποτυχίας είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις άλλες χρονιές”.
Αναλυτικά για κάθε πεδίο
1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών.Ο κ.Χατζητέγας αναφέρει πως δε θα αλλάξουν δραματικά οι βάσεις στις σχολές του πρώτου πεδίου αφού δεν υπήρχε κάποιο “μάθημα μαχαίρι”, αλλά θα υπάρχει έντονη ανταγωνιστικότητα λόγω των ελάχιστων θέσεων που υπάρχουν σε αυτό το πεδίο, χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσυ έμειναν εκτός 13.000 υποψήφιοί.
2ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών.Πτώση αναμένεται στο πεδίο τεχνολογικών σπουδών μετά την βαθμολόγηση στα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πέσουν όλες οι σχολές μεσαίας βαθμολογίας και πολυτεχικές με τελικό κριτήριο να παίξει τελικά η ζήτηση κάθε σχολής.
3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας.Με σχετικά βατά θέματα που ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να φέρει εις πέρας και αφού το μάθημα της βιολογίας δεν αποτέλεσε φραγμό, οι βάσεις φαίνεται πως θα κυμανθούν περίπου στις ίδιες με πέρσυ με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση των βάσεων οι επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις.
4ο Πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης.Αν και ένα απο τα μαθήματα που θα κρίνουν την αυξομείωση των βάσεων (Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας) θα δοθεί τη Δευτέρα όλα δείχνουν πως θα υπάρχει άνοδος στις βάσεις του πεδίου.Άνοδος θα υπάρξει όχι λόγω του ανταγωνισμού αλλά επειδή πέρσυ οι βάσεις του τέταρτου πεδίου έπεσαν κατακόρυφα, λόγω του πέμπτου μαθήματος που άνοιγε το πεδίο και τρόμαζε τους μαθητές με αποτέλεσμα να πέσουν οι σχολές κάτω απο τη βάση. Φέτος λοιπόν οι υποψήφιοι είδαν μια ευκαιρία για εισαγωγή σε χαμηλόβαθμες σχολές με αποτέλεσμα να ανέβει και η ζήτηση των σχολών.
5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.Ιστορικά χαμηλές θα είναι οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά με το ποσοστό γραπτών κάτω απο τη βάση να εκτιμάται πως θα φτάσει το 90% σύμφωνα με τον κ.Χατζητέγα. Αναπόφευκτα λοιπόν και σε συνδυασμό με το ΑΟΘ που ίσως δυσκόλεψε κάποιους υποψήφιους οι σχολές του πεδίου θα πέσουν κατακόρυφα.