Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές το τοπίο των βάσεων γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο δείχνοντας μας με ακρίβεια πλέον την κατεύθυνση που θα λάβουν οι βάσεις των τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Βάση αυτών των στοιχείων, σωστή αποδεικνύεται η εκτίμηση που θέλει τις οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου να πέφτουν κατα πολλά μόρια με μέσο όρο πτώσης τα 800 μόρια, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα.Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος οι υποψήφιοι του 5ου πεδίου που έγραψαν περισσότερα απο 17.000 μόρια είναι 429 ενάντι 807 πέρυσι, οθώντας τις βάσεις προς τα κάτω σε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια.
Επίσης, 663 λιγότεροι ήταν οι μαθητές που έγραψαν πάνω απο 17.000 σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση και στις πολυτεχνικές σχολές, με εξαίρεση αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο όπως π.χ το χημικό πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά τις ιατρικές σχολές, οι μαθητές που συγκέντρωσαν περισσότερα απο 18.500 μόρια είναι 1.386, έναντι 1.422 πέρυσι. Παρόλα αυτά 35 υποψήφιοι περισσότεροι απο πέρυσι συγκέντρωσαν πάνω απο 19.000 μόρια και σε συνδυασμό με την φετινή μείωση των εισακτέων προβλέπεται μικρή άνοδος των βάσεων στις σχολές αυτές.
Άνοδος προβλέπεται στις περιζήτητες θεωρητικές σχολές όπως αυτές της νομικής σχολής και της ψυχολογίας, αφού 200 περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν πάνω απο 17.500 μόρια σε σχέση με πέρσυ. Ο κ.Χατζητέγας εκτίμησε την άνοδο των νομικών σχολών στα περίπου 200 μόρια και συμππλήρωσε πως την ίδια ανοδική πορεία θα ακολουθήσουν και τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών όπου θα σημειωθεί άνοδος μεταξύ 150 και 500 μορίων.
Τέλος, παρόλο που οι επιδόσεις των υποψηφίων που ενδιαφέρονται για τις παιδαγωγικές σχολές είναι ίδιες με πέρυσι, θα σημειωθεί μεγάλη άνοδος στις βάσεις, κυρίως στα περιφερειακά τμήματα λόγω της αυξημένης ζήτησης. Η αύξηση των μορίων μπορεί να φτάσει και τα 1.000 μόρια συμπλήρωσε ο κ.Χατζητέγας.