Τις πόρτες τους ανοίγουν 30 μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε αριστούχος φοιτητές ιατρικής απο την Ελλάδα με τα Χάρβαρντ, Γέιλ, UCLA, Duke, Johns Hopkins να είναι μόνο λίγα απο αυτά. Το ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστημίων μας δείχνει τη δύναμη των ελληνικών πτυχίων αλλά τι έχουν να κερδίσουν όσοι μεταναστεύσουν;
Ένα νέο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης αριστούχων φοιτητών που δημιουργήθηκε απο το τμήμα ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Βιοϊατρικός σύλλογος(WHBA). Το πρόγραμμα έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε απόφοιτους να αποκτήσουν εμπειρία σε εξειδικευμένα νοσοκομεία και κλινικές του εξωτερικού έτσι ώστε με την κατάλληλη εργαστηριακή εμπερία να γίνουν ανταγωνιστικοί και να μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα.
Το πρόγραμμα ονομάζεται “ Stavros Niarchos Foundation Research Training Program in Clinical & Experimental Medicine” και αυτό γιατί το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” είναι αρωγός της προσπάθειας του WHBA. Το ίδρυμα χορηγεί 10 έμμισθες θέσεις για κλινική άσκηση 3 μηνών, εργαστηριακή άσκηση 12 μηνών και συνδυασμένη κλινική και εργαστηριακή άσκηση συνολικής διάρκειας 15 μηνών. Η πρωτοβουλία ξεκινά δοκιμαστικά στις ΗΠΑ και σχεδιάζεται να επεκταθεί στην ΕΕ, τον Καναδά και την Αυστραλία όπου ο WHBA έχει πολλά μέλη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας του WHBA (www.whba1990.org) θα ενεργοποιηθεί στις 15/6 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι εώς στις 15/9.
Επίσης ο WHBA οργανώνει στις 21 Μαίου στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνώντο, το 14ο συνέδριο του με θέμα “Προστασία και χρηματοδότηση ιατρικών και βιοεπιστημονικών ερευνητικών ανακαλύψεων”.Ακόμα, το Σάββατο θα ξεκινήσει η οργάνωση του 6ου θερινού σχολείου το οποίο θα αποτελείται απο 20 διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητικά ιδρύματα και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών σε ΗΠΑ, Καναδά,Αγγλία, Ελβετία και Ελλάδα θα διδάξουν φοιτητές από περισσότερα από 20 ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στο συγκεκριμένο σχολείο θα φοιτούν 40 φοιτητές βάση των βαθμών στον τομέα του.Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από Ελληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους και φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού.