Δύσκολα τα πράγματα για τους νέους που επιζητούν φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονική σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Άγγελος Πασαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα δήλωσε «Οι νέοι υποψήφιοι ενοικιαστές φοιτητές, θα χρειαστεί φέτος να κατευθυνθούν σε περιοχές πιο δυτικά ή ανατολικά της πόλης, προκειμένου να βρουν στέγη και έτσι θα αναγκαστούν το αποχωριστούν τις αγαπημένες τους παραδοσιακά τοποθεσίες, τις ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια έβαζε στο στόχαστρο το 80% των ενδιαφερομένων και σήμερα ό,τι υπάρχει διαθέσιμο ενοικιάζεται αστραπιαία»
Πολλοί είναι οι φοιτητές που δεν έχουν χάσει καιρό και απο τις πρώτες κιόλας μέρες απο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναζητούν σπίτι, ενώ η κορύφωση της αναζήτησης αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβρη. Ο κ.Πασαλίδης εκτιμά πως τα ενοίκια θα είναι ιδιαίτερα τσιμπημένα καθώς η υψηλή ζήτηση σε σχέση με τη χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων δεν ευνοεί τους ενοικιαστές και συνέχισε λέγοντας πως η μείωση ανύψωση πολυκατοικιών σε συνδυασμό με τη διάθεση ακινήτων μέσω Airbnb κάνει το έργο των φοιτητών δύσκολο.
Παρόλα αυτά ο κ.Πασαλίδης αναφέρει πως γονείς και μαθητές «μάλλον θα ικανοποιηθούν με την ποιότητα των ακινήτων, αλλά και των τιμών τους, στις άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, που μέχρι και πρόσφατα “σνόμπαραν” αδίκως. Περιοχές όπως Νεάπολη και Συκιές, που απέχουν μισή ώρα από τα πανεπιστήμια, διαθέτουν ωραιότατα διαμερίσματα και καινούρια, ή και πολύ καλοδιατηρημένα, με την τιμή τους μάλιστα να είναι χαμηλότερη ως και 50% έναντι των άλλων τοποθεσιών, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν πόλο έλξης για την πλειονότητα».
Ο πρόεδρος δεν έλειψε να διευκρινίσει πως τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 30% ακριβότερα έναντι των παλαιότερων και προτιμώνται κατά 80% περισσότερο παρόλο το υψηλό κόστος και αυτό κυρίως γιατι «οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές, επειδή κυρίως προέρχονται από την περιφέρεια, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πιο φωτεινά και περιποιημένα, συχνά σοκάρονται με την εικόνα που αντικρίζουν σε διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και έτσι αναγκάζονται σε ακριβότερες λύσεις, έναντι των αρχικών τους προϋπολογισμών. Όμως, αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αναγκάζονται να ρίξουν τα στάνταρ τους».Ένα πλήρως ανακαινισμένο στούντιο κοστίζει 150-200 ευρώ, 280-400 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για ένα δυάρι. Αντιθέτως τα μη ανακαινισμένα διαμερίσματα παρά τις όποιες φθορές που έχουν είναι κατα μέσο όρο όρο φθηνότερα κατά μόνο 10%.Περιέργο θεωρεί ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ το γεγονός ότι πέρα των οικονομικών δυσκολιών που έχουν οι περισσότεροι φοιτητές δεν επιλέγουν να συγκατοικήσουν μειώνοντας έτσι τα έξοδα τους εώς και 50%.
Μεταξύ άλλων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, πλέον οι Έλληνες έχουν εξελιχθεί σε «πελάτες απαιτητικούς και πλήρως ενημερωμένους», καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε η ικανοποίησή τους για το ακίνητο, «πλέον ζητούν λεπτομέρειες για τα πάντα- από τον λογαριασμό των κοινοχρήστων, μέχρι το ρεύμα και το νερό».
Ακόμα ο κ.Πασαλίδης επισήμανε πως πρέπει οι ενοικιαστές να είναι προσεχτικοί «καλό είναι οι υποψήφιοι ενοικιαστές να είναι απολύτως σίγουροι για την επιλογή τους και μετά να δίνουν την προκαταβολή, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον βρουν κάτι άλλο, δεν αποκλείεται να τη χάσουν».
Πολλοί είναι οι ξένοι που επενδύουν στην ελληνική κτηματαγορά λόγω των χαμηλών τιμών. Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα, με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από -μεταξύ άλλων- Γερμανούς, Ισραηλινούς, Ρώσους και Βούλγαρους, οι οποίοι αγοράζουν κτίρια ή τα μισθώνουν για δεκαετίες και τα μετατρέπουν σε Airbnb ή και φοιτητικές εστίες». Ο ίδιος δε, εκτίμησε ότι οι επενδυτές θα είχαν κατακλύσει την ελληνική κτηματαγορά, εάν δεν υπήρχαν τόσο διαφορετικές έννοιες στον κλάδο, έναντι των άλλων χωρών.