Με τον ερχομό της νέας χρονιάς το υπουργείο Παιδείας θα δημιουργήσει μια καινούρια χαρτογράφηση για την ανώτατη εκπαίδευση, δηλαδή ένα ακόμη σχέδιο Αθηνά. Ως απόρροια, δημιουργούνται πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα προκληθεί αναβάθμιση σε όλα τα ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, αυτό το νέο σχέδιο Αθηνά προβλέπει την πιθανή, μαζική συγχώνευση των ΤΕΙ με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπρόσθετα, ορισμένα τεχνολογικά ιδρύματα θα κλείσουν.
Γενικά, τη χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ σταματάει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης φέρνει όλα τα ΑΕΙ να κάνουν προσπάθειες εύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης για την κάλυψη των βασικών τους εξόδων.
Στη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, κα Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε ότι, κατά την προσωπική της άποψη, είναι θετικό βήμα η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή η ενοποίηση του χώρου ανώτατης εκπαίδευσης. Όμως, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.
Επιπλέον, επανέλαβε ότι προωθούνται οικονομικές διευκολύνσεις για τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια αφενός από τη ΔΕΗ για τα τιμολόγιά της, αφετέρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη μείωση των δημοτικών τελών τους.
Ακόμη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν πολλά μέλη-καθηγητές ΤΕΙ στις ειδικές θεματικές επιτροπές που θα δημιουργηθούν για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.
Τέλος, η κυρία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι θα εισγηθεί την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια σε δύο φάσεις, όπου η πρώτη θα αφορά με 500 άτομα και η δεύτερη περί τα τέλη του 2016 με 1.000 άτομα.