Έτοιμο το κυβερνητικό σχέδιο του υπουργείου παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το νομοσχέδιο προβλέπει διπλές εξετάσεις για τους υποψήφιους, μια φορά τον Ιανουάριο και μια τον Ιούνιο. Ο βαθμός του Ιανουαρίου παρόλα αυτά θα λαμβάνεται υπόψη σε περίπτωση που βελτιώνει τη βαθμολογία του μαθητή αλλιώς θα αγνοείται.
Για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα συνυπολογίζεται ο βαθμός του απολυτηρίου με το γραπτό βαθμό των εξετάσεων. Το απολυτήριο θα διαμορφώνεται απο τη συμμετοχή στη τάξη, απο το υποχρεωτικό πανελλαδικό διαγώνισμα του πρώτου τετραμήνου και απο μια εργασία που θα γίνεται σε κάθε μάθημα. Την πρώτη χρονιά της εφαρμογής το απολυτήριο θα αναλογεί το πολύ στο 20% του τελικού βαθμού, όμως το εν λόγω ποσοστό θα αυξηθεί σταδιακά τα έτη που θα ακολουθήσουν.
Τα μαθήματα που θα εξετάζονται τον Ιουνίο είναι τέσσερα όπου η Νεοελληνική Γλώσσα θα είναι κοινή για όλους και τα υπόλοιπα τρία θα επιλέγονται απο το μαθητή σύμφωνα με τη κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Υποχρεωτικό είναι τα δύο μαθήματα που θα επιλέξει ο μαθητής να αφορούν το επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξει ο μαθητής, ενώ το τρίτο μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε μάθημα το οποίο όμως δεν θα υπολογίζεται στη βαθμολογία των εξετάσεων αλλα θα μετρά στη βαθμολογία του απολυτηρίου.
Το υπουργείο Παιδείας προαναγγέλλει επίσης ότι οι αλλαγές θα αφορούν και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Στόχος είναι να μην δίνεται έμφαση στην ικανότητα απομνημόνευσης του μαθητή, αλλά να προάγεται η «ικανότητα αναπλαισίωσης της γνώσης σε νέο, άγνωστο περιβάλλον».
Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης μείωση των μαθημάτων στις Β’ και Γ΄τάξεις του λυκείου. Ειδικότερα προτείνεται για την Γ’ λυκείου, η μείωση σε επτά απο δεκαπέντε μαθήματα τα οποία θα διδάσκονται περισσότερες ώρες και καθιέρωση τριών υποχρεωτικών και τεσσάρων μαθημάτων επιλογής. Αντίστοιχα στη Β’ λυκείου προτείνεται, μείωση απο δεκαοκτώ σε δέκα μαθήματα με επτά υποχρεωτικά και τρία επιλογής.
Τέλος, το νομοσχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το σχολικό έτος 2017-1018 περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπαίδευση απο τα 15 έτη που ισχύει σήμερα σε 18 έτη, δηλαδή εώς το τέλος του λυκείου.