Ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά, μεταβαίνοντας στην θερινή ώρα. Η ώρα στις 03:00 το πρωί αλλάζει και γίνεται 04:00. Αυτό σημαίνει λιγότερο ύπνο για τους υπναράδες, λιγότερη διασκέδαση για τους νέους αλλά και λιγότερη δουλειά για όσους δουλεύουν εκείνη την ώρα. Γνωρίζετε όμως γιατί γίνεται αυτό;
Η πραγματική ώρα είναι η χειμερινή ώρα. Η εφαρμογή της θερινής ώρας είναι ένα ανθρώπινο τέχνασμα για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμόζεται καθολικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε από το 1996 και έπειτα. παλαιότερα κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο όποια περίοδο βόλευε τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.
Το τέχνασμα της αλλαγής της ώρας ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος πρότεινε, σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως.
Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες. Το μέτρο της αλλαγής της ώρας πρωτοεμφανίστηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε ξανά στο Β’ Παγκόσμιο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, καθιερώθηκε μέχρι σήμερα.
Η αλλαγή της ώρας βοηθάει στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσών ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Σκεφτεί ότι η θερινή ώρα μας δίνει 210 ώρες επιπλέον φυσικό φως.
Η αλλαγή της ώρας δεν κάνει ωφελεί τους πάντες. Τα ζώα και τα φυτά χρειάζονται αρκετές ημέρες προσαρμογής στις νέες συνθήκες, οπότε αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται.