Το εργαστήριο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του τμήματος τεχνολόγων γεωπόνων του Τει Θεσσαλίας, μετά την απόφαση του υπουργείου γεωργικής ανάπτυξης να επιτραπεί η καλλιέργεια βιομηχανικής(κλωστικής) κάνναβης, ξεκίνησε να καλλιεργεί το φυτό στις εγκαταστάσεις του.
Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η διαμόρφωση εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, λιγότερο απαιτητικών σε νερό και η έρευνα ώστε να αποδειχθεί ότι η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει το βαμβάκι και να εξελιχθεί σε μια κερδοφόρα καλλιέργεια για τον Θεσσαλό αγρότη.
Η υπεύθυνη του εργαστηρίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ, Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, μίλησε στην «ΥΧ» για αυτή την ενέργεια λέγοντας: «Κατ’ αρχάς, εισαγάγαμε πιστοποιημένο, συμβατικό (όχι βιολογικό) σφραγισμένο σπόρο από την Ιταλία. Στον πειραματικό αγρό που διαθέτουμε στο ΤΕΙ, ενός στρέμματος, εφαρμόζουμε διάφορα ερευνητικά συστήματα καλλιέργειας και αναμένουμε τα αποτελέσματα, τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ποσότητα της ίνας, ώστε στη συνέχεια να προτείνουμε στον παραγωγό συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει. Ο βιολογικός κύκλος της κλωστικής κάνναβης (του φυτού) είναι 120 μέρες. Το ύψος του φυτού τώρα είναι 1,5-2 μέτρα και έχει παρατηρηθεί ότι το αρσενικό φυτό τραβά σε μεγάλο βαθμό τις μέλισσες». Σύμφωνα με την κ.Καμβούκα η κλωστική κάνναβη αποτελεί κερδοφόρα καλλιέργεια διότι δεν χρειάζεται πολλά φάρμακα,ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα.
Την ομάδα της κ.Καμβούκα αποτελούν ένας φοιτητής που κάνει την πτυχιακή του εργασία, δύο απόφοιτοι της σχολής και ένας σπουδαστής που κάνει την πρακτική του άσκηση στο εργαστήριο αρωματικών φαρμακευτικών φυτών. Η κ.Καμβούκα επισημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης που θα ολοκληρωθεί περίπου το Σεπτέμβριο, θα διοργανώσει 45ωρη ημερίδα με τη παρουσίαση των ερευμάτων στο κοινό.