Τις τελευταίες μέρες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις σε κάθε πεδίο ήτα πολλές. Πόσες όμως έπεσαν μέσα;
1ο Επιστημονικό ΠεδίοΣτις σχολές νομικής και ψυχολογίας παρατηρήθηκε μια μικρή άνοδος ενώ δεν έλειψε και η πτώση σε μερικές από αυτές που δε ξεπερνούσε όμως τα 300 μόρια σε σχέση με πέρσι. Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας μας υπενθυμίζει πως σε αυτό το ανταγωνιστικό πεδίο το 45% των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή.
2ο Επιστημονικό ΠεδίοΟι σχολές του πεδίου παρόλο που σαν σύνολο είχαν υψηλότερα μόρια από ότι περσυ, είχαν πτωτική τάση που οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στη δυσκολία των Μαθηματικών. Οι περισσότεροι υποψήφιοι αυτού του πεδίου εισάγονται σε κάποια σχολή αφού οι θέσεις ήταν ελαφρώς περισσότερες από τη ζήτηση που υπήρχε.
3ο Επιστημονικό ΠεδίοΣταθερές παρέμειναν οι Ιατρικές σχολές καθώς η ζήτηση σχολών υγείας παραμένει αμετάβλητη, με μικρές διακυμάνσεις του ύψους 32-82 μορίων.
4ο Επιστημονικό ΠεδίοΜεγάλη άνοδο όπως είχαν εκτιμήσει ειδικοί παρατηρήθηκε στις παιδαγωγικές σχολές που ανέβηκαν από 500 εως 1.300 μόρια. Η άνοδος αυτή δεν οφείλεται σε καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στην αυξημένη ζήτηση των σχολών.
5ο Επιστημονικό ΠεδίοΜετά τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών σε ΑΟΘ και Μαθηματικά οι βάσεις υποχώρησαν σε μεγάλη κλίμακα στις οικονομικές σχολές.«Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας. Εξίσου σημαντική πτώση σημείωσαν τα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στην περιφέρεια, όπως για παράδειγμα το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων στη Λευκάδα το οποίο έπεσε κάτω από τα 3.000 μόρια. Αντιθέτως τμήματα που εντάχθηκαν και ταυτόχρονα στο 3ο και 2ο επιστημονικό πεδίο όπως π.χ η χημεία παρουσίασαν άνοδο, ενώ τμήματα χημικών μηχανικών που παρέμειναν μόνο στο 2ο πεδίο παρουσίασαν πτώση εως και 300 μόρια.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα μόρια για κάθε σχολή ΕΔΩ.