Τα παράδοξα του χρόνου άρχισαν να συζητούνται πολύ απο την στιγμή που αποδείχθηκε,θεωρητικά, ότι τα ταξίδια στον χρόνο είναι πιθανά.Ενώ τα παράδοξα που αφορούν τον χρόνο και τον χώρο,δηλαδή τα παράδοξα του Ζήνωνα,μας διεγείρουν την περιέργεια διότι φαίνεται να να ισχύουν θεωριτηκά,αλλά λογικά δεν στέκουν σε καμία περίπτωση!
Το παράδοξο του παππού: Έστω οτι κάποιος χρονοταξιδιώτης πάει πίσω στον χρόνο,πρίν την γέννηση των γονιών του και βρίσκει τον παππού του,τον οποίο και θανατώνει,άρα και δεν θα γεννηθεί στο μέλλον,άρα πως είναι δυνατόν να πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι?
Το παράδοξο του καθηγητή: Έχουμε έναν καθηγητή ο οποίος διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο,ο οποίος ταξιδεύοντας στο μέλλον ανακαλύπτει σε ένα επιστημονικό περιοδικό ένα θεώρημα.Γυρνώντας πίσω από το μέλλον,δίνει το θεώρημα αυτό σε έναν φοιτητή του ο οποίος το αποδεικνύει και δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό από όπου το πήρε ο καθηγητής.Το ερώτημα είναι:Ποιός ανακάλυψε το θεώρημα,ο καθηγητής που το βρήκε ή ο φοιτητής που το απέδειξε?
Τα παράδοξα του Ζήνωνα: Ο Αχιλλέας και η χελώνα: Σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ του Αχιλλέα και της χελώνας,ο Αχιλλέας πολύ σίγουρος για τον εαυτό του,αφήνει ένα προβάδισμα στην χελώνα 10 μέτρων.Μέχρι να καλύψει ο Αχιλλέας την μισή απόσταση μεταξύ τους,η χελώνα προχωράει λίγο,μέχρι να διανήσει την μισή πάλι διαδρομή από την καινούρια τους απόσταση η χελώνα προχωράει ακόμη λίγο πιο μακρυά!Θεωρητικά όσο και να μικρένει η απόσταση μεταξύ των δύο δρομέων,φαίνεται ότι ο μυθικός μας ήρωας δεν μπορεί να προσπεράσει την χελώνα!Κάτι που καθηστά παράδοξο το συγκεκριμένο παράδοξο!
Το βέλος: Ένα παρόμοιο παράδοξο είναι το παράδοξο του βέλους, το οποίο αμφισβητεί ότι ένα κινούμενο βέλος μπορεί να φτάσει το στόχο του, διότι για να τον φτάσει πρέπει πρώτα να καλύψει τη μισή απόσταση. Για να το πετύχει αυτό πρέπει πρώτα να περάσει και από τη μέση της μισής απόστασης κ.ο.κ. Με το συλλογισμό αυτό φαίνεται ότι το κινούμενο βέλος δεν μπορεί καν να ξεκινήσει γιατί πρέπει πάντα να διανύει το μισό του μισού του μισού κ.λ.π δρόμου. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα παραπάνω παράδοξα, κατά τον Ζήνωνα, καθηστούν την πραγματοποίηση της κίνησης…αδύνατη!!!Φυσικά τα παράδοξα αυτά του Ζήνωνα έχουν πάρει ικανοποιητική εξήγηση από τους σύγχρονους επιστήμονες(μπορείτε να τα δείτε από το Google).