Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα σχεδόν πλήρη ανθρώπινο εργαστηριακό εγκέφαλο, ο οποίος αντιστοιχεί στο 99% τη δομής και των στοιχείων ενός πραγματικού εγκεφάλου, ενός εμβρύου πέντε εβδομάδων.
Ο εγκέφαλος δημιουργήθηκε από ενήλικα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, που αναπρογραμματίστηκαν για να γίνουν βλαστικά πολυδύναμα και μετά εξειδικεύθηκαν ξανά σε νευρωνικά εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον καθηγητή βιολογικής χημείας και φαρμακολογίας Ρενέ Ανάντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν την εντυπωσιακή ανακοίνωση σε συνέδριο στρατιωτικής ιατρικής που διοργάνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στη Φλόριντα, δήλωσαν ότι ο καλλιεργημένος στο εργαστήριο εγκέφαλος θα επιταχύνει τις δοκιμές πειραματικών νευρολογικών φαρμάκων, πριν λάβουν χώρα οι κανονικές κλινικές δοκιμές και επίσης αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην μελέτη εγκεφαλικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.
Το βασικό στοιχείο που λείπει από το κλινικό αντίγραφο του εγκεφάλου, είναι ένα αγγειακό σύστημα, καθώς οι επιστήμονες θα χρειάζονταν μια τεχνητή καρδιά για να το πετύχουν αυτό. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δοκιμάσουν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ακόμη πιο ώριμους εγκεφάλους, που να αντιστοιχούν σε εγκέφαλο εμβρύου 12, 16 ή και 20 εβδομάδων.
Ωστόσο πολλές είναι οι επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας, με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική επιστημονική δημοσίευση παρά μόνο μία ανακοίνωση.