Συχνά αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε PC τρίτων,είτε στα εραστήρια του πανεπιστημίου ή σε ένα Internet Cafe ή ακόμη και στο σπίτι κάποιου φίλου.Είναι πολύ ωφέλημο λοιπόν για να μην έχουμε περιορισμούς να κουβαλάμε πάντα στο φλασάκι μας (που πλέον είναι απαραίττητο accesories) βασικές portable εφαρμογές τις οποίες θα μπορούμε να χρησιμοποιούσουμε όποτε θέλουμε.Επισης αν βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση στο Internet θα μας βοηθήσουν απίστευτα οι εφαρμογές αυτές που θα έχουμε έτοιμες σε μια φορητή συσκευή.Τόσο απλά!!! Κατά κανόνα δεν διαφέρουν στη χρήση και στο περιββάλον εργασίας από τις κανονικές εκδόσεις αλλά η διαφορά τους εντοπίζετε μόνο στην εγκατάσταση.Για να μην μένεις ποτέ ξεκρέμαστος!!!!!! Πάμε να τις δούμε:
1) Firefox Portable και Opera. Για να μην εγκαταλείπουμε ποτέ το αγαπημένο μας πρόγραμμα πλοήγησης,τα Firefox και Opera κυκλοφορολυν σε φορητές εκδόσεις. Μπορούμε να τα κατεβάσουμε και τα δύο από τις επίσημες ιστοσελίδες portableapps.com/apps/internet/firefox_portable και www.opera-usb.com.Το πρώτο είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο το οποίο πρέπει να τρέξουμε στον υπολογιστή μας και να επιλέξουμε τη συσκευή στην οποία θέλουμε να γίνει η εγκατάσταση. Μετά την εγκατάσταση, στη διαδρομή που έχουμε επιλέξει δημιουργείται ένας φάκελος που περιλαμβάνει το εκτελέσιμο και όλα τα απαραίττητα αρχεία.Για να ανοίξουμε τον πλοηγό τρέχουμε το εκτελέσιμο αρχείο. Αντίστοιχα το Opera, έρχεται σε συμπιεσμένο αρχείο, το οποίο πρέπει να αποσυμπιέσουμε στο φλασάκι και πάλι να εκτελέσουμε το αρχείο .exe.
2)μTorrent. Το πρόγραμμα αυτό αν και δεν έχει καμιά ειδική έκδοση portable,μπορεί πολύ εύκολα και χωρίς κόπο να τρέξει μέσα από το φλασάκι ή άλλη φορητή συσκευή.Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσουμε το εκτελέσιμο αρχείο από τη σελίδα της εφαρμογής και να το τοποθετήσουμε στη συσκευή μας.Στη συνέχεια,πρέπει να δημιουργήσουμε ένα φάκελο, να τοποθετήσουμε μέσα το αρχείο .exe και να φτιάξουμε ένα κενό αρχείο με το όνομα settings.dat. Αφού τα κάνουμε αυτά τρέχουμε κανονικά το πρόγραμμα και κατεβάζουμε κατευθείαν στη συσκευή μας διάφορα αρχεία.
3)GIMP Portable. Η δημοφιλής και δωρεάν εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας διατίθεται και σε έκδοση portable, για να την έχουμε πάντα μαζί μας.Αυτή η εφαρμογή είναι μέρος της σουίτας portableapps.com και γι’αυτό μπορούμε να μεταβούμε στη σελίδα της για να την κατεβάσουμε.Αφού κατεβάσουμε και τρέξουμε το εκτελέσιμο αρχείοκαι εγκαταστήσουμε την εφαρμογή στο φλασάκι μας μπορούμε να επεξεργαστούμε εικόνες με πολλές δυνατότητες που προσφέρει το περιβαλλον εργασίας της gimp.Η φορητή εκδοσή δεν διαφέρει σε τίποτα από την κανονική και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.
4) 7-zip Portable.Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων.Συχνά έχουμε να επεξεργαστούμε αρχεία τα οποία είναι συμπιεσμένα ή επιθυμούμε να συμπιέσουμε κάποιο δικό μας αρχείο οπότε είναι απαραίττητο το 7-zip και θα πρέπει να υπάρχει πάντα μαζί μας.Για να το αποκτήσουμε πάμε στην ιστοσελίδα portableapps.com και το κατεβάζουμε.
5)XAMPP. Ακόμη και στην περίπτωση που χρειαζόμαστε έναν τοπικό server για να δοκιμάσουμε μια σελίδα που έχουμε φτιάξει ή μια εφαρμογή σε έναν ξένο υπολογιστή το xampp δεν θα μας αφήσει παραπονεμένους. Τόσο η κανονική όσο και η lite έκδοση μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας μέσα σε μια φορητή συσκευή και να τρέξουν χωρις να γίνει καμιά εγκατάσταση στον υπολογιστή.Απλώς τρέχουμε το εκτελέσιμο και κάνουμε μια τυπική εγκατάσταση στη συσκευή μας.
6) Filezilla.Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μια σύνδεση μέσω FTP και ο υπολογιστής τον οποίο χρησιμοποιούμε το απαγορεύει δεν έχουμε παρά να τρέξουμε το γνωστό πρόγραμμα Filezilla.Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε την portable έκδοση (http://filezilla-portable.en.softonic.com/ )και να την τοποθετήσουμε στη συσκευή μας.
7) Notepad++ Portable.Που μπορεί να μας χρειαστεί ένας απλός κειμενογράφος? Παντού!!!Γι ‘αυτό είναι καλό να τον έχουμε πάντα μαζί μας.Αυτός ο επεξεργαστής μπορεί χωρίς αμφιβολία να διαχειριστεί τις περισσότερες από τις γνωστές γλώσσες προγραμματισμού και να μας βοηθήσει να μορφοποιήσουμε κατάλληλα τον κώδικά μας.Η εγκατάστασή του έιναι πού εύκολη αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσουμε το εκτελέσιμο αρχείο από το www.download.com και να το τοποθετήσουμε στο φλασάκι.
8) OpenOffice.org Portable.Ακόμη και μια σουίτα εφαρμογών γραφείου μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ώστε να επεξεργαζόμαστε άμεσα και γρήγορα έγγραφα,λογιστικά φύλλα,αρχεία προβολών, βάσεις δεδομένων κ.α. Αυτή η εφαρμογή δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια πλήρη έκδοση του Office, η οποία όμως δεν απαιτεί εγκατάσταση στο σύστημα για να τρέξει.Και αυτήν την εφαρμογή θα τη βρούμε στο portableapps.com.Το OpenOffice λοιπόν προσφέρει μια πλήρη σουίτα γραφείου με πολλές δυνατότητες.
9) Portable VLC. Αν και όλα σχεδόν τα μηχανήματα διαθέτουν έναν player για βίντεο και ήχο συχνά χρειάζεται να προβάλουμε αρχεία των οποίων οι codec δεν είναι προεγκατεστημένοι στο PC που χρησιμοποιούμε.Για να αποφύγουμε λοιπόν την εγκατάσταση codec, γεγονός που μπορεί να μην επιτρέπεται σε ξένο υπολογιστή,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το VLC ,γνωστός player που αναπαράγει τα περισσότερα αρχεία βίντεο.Θα το κατεβάσετε από το portableapps.com.
10) aMSN Postable.Για τους περισσότερους η απαγόρευση χρήσης προγραμμάτων άμεσης συνομιλίας στο πανεπιστήμιο ή τον εργασιακό χώρο είναι εκνευριστική.Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η λύση είναι εύκολη καθώς μπορείς να μεταφέρεις πάντα μαζί σου το πρόγραμμα aMSN που είναι κλώνος του LIVE Messenger.Το κατεβάζετε λοιπόν από το portableapps.com και το χρησιμοποιείτε χωρίς περιορισμούς.Μπορείτε να στέλνετε μηνύματα,αρχεία, να κάνετε βίντεοκλήσεις κ.α.
11) CCleaner.Για να κρατήσουμε απολύτως καθαρό το PC που θα φιλοξενήσει το φλασάκι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το CCleaner Portable.Αυτό το πρόγραμμα καθαρίζει τα προσωπικά μας δεδομένα που αποθηκεύονται από διάφορα προγράμματα όπως προγράμματα πλοήγησης,εφαρμογές και αρχεία του λειτουργικού συστήματος.Για να κατεβάσουμε την εφαρμογή δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε τη διεύθυνση www.ccleaner.com και αφού κατεβάσουμε τη συγκεκριμμένη έκδοση την αποθηκεύουμε στο φλασάκι μας,εξάγουμε τα αρχεία και τρέχουμε το εκτελέσιμο αρχείο.Το περιβάλλον εργασίας του είναι ιδιαίτερα απλό και εύχρηστο.Αποτελείται από 4 καρτέλες.Από την πρώτη επιλέγουμε τα στοιχεία που θέλουμε να καθαρίσουμε σε προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε, από τη δεύτερη τις εγγραφές στο registry του λειτουργικού,ενώ από την τρίτη απεγκαθιστούμε εύκολα και γρήγορα προγράμματα και εφαρμογές.Στην τελευταία καρτέλα υπάρχουν επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας του CCleaner.
12)InfraRecorder Portable.Για να γράψουμε σε ένα οπτικό δίσκο δεδομένα το InfraRecorder είναι η λύση γιατί καμιά φορά ο υπολογιστής στον οποίο βρισκόμαστε να μην έχει πρόγραμμα εγγραφής δίσκου.Αυτό το πρόγραμμα έχει πολλά εργαλεία,ο τρόπος χρήσης του είναι εύκολος και οι ρυθμίσεις του απλές.Μπορείτε να το κατεβάσετε από το infrarecorder.org.