Πολλοί νέοι και φοιτητές αγοράζουν έναν Η/Υ για την φοιτητική τους ζωή ή την σχολική ακόμη. Όσοι είναι γνώστες του θέματος συνήθως κάνουν τις σωστές επιλογές ενώ αυτοί που αγοράζουν για πρώτη φορά κάνουν κάποια λαθάκια που τους στοιχίζουν μερικά ευρώ παραπάνω και δίνουν μικρότερη διάρκεια στον Η/Υ που θα αγοράσουν.
Σαν μαθητής η χρήση του υπολογιστή είναι καθαρά προαιρετική γιατί στο σχολείο πέρα το μάθημα της πληροφορικής δεν υπάρχει κάποιο άλλο που να απαιτεί την χρήση Η/Υ. Αν σκοπεύετε όμως να ασχοληθείτε για κάποιο πτυχίο (ΑΚΤΑ, ECDL, Cambridge) τότε μπορείτε να πάρετε ένα μηχάνημα απλό και αργότερα επενδύετε περισσότερα. Σαν φοιτητής όμως η χρήση (γνώση αλλά και κατοχή Η/Υ) είναι πλέον απαραίτητη. Κάθε εργασία που σας αναθέτουν στην σχολή χρειάζεται δακτυλογράφηση στον Η/Υ. Αν και μπορείτε να την δώστε χειρόγραφα, η χρήση Η/Υ θα σας δώσει μπόνους στην βαθμολογία σας καθώς δεν υπάρχει καθαρότερος και ομοιόμορφος τρόπος παρουσίασης της. Εκτός τις εργασίες, πολλοί καθηγητές χρησιμοποιούν το Moodle ή το Blackboard για να ανεβάζουν παλαιότερα θέματα, σημειώσεις, ανακοινώσεις και βαθμολογίες. Τίποτα δεν σας αποτρέπει από την επίσκεψη σε Internet cafe αλλά στην σημερινή εποχή επιβάλλεται η χρήση του.
Η μεγαλύτερη απορία που έχουν οι περισσότεροι νέοι αγοραστές Η/Υ. Θα προσπαθήσω να σας παραθέσω τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της έκαστης κατηγορίας. Οι φορητοί υπολογιστές είναι σε όγκο μικρότεροι από τους σταθερούς υπολογιστές, χρειάζονται λιγότερες πρίζες και καλώδια για να λειτουργήσουν, μπορείς να τους μεταφέρεις οπουδήποτε και έχουν αυτονομία μέχρι 2 ή 3 ώρες χωρίς να είναι συνδεμένοι στο ρεύμα. Ενσωματώνουν τις περιφερειακές συσκευές πάνω τους (όπως κάμερα, πληκτρολόγιο, ποντίκι, μικρόφωνο κτλ) και είναι εμφανισιακά πιο ωραίοι. Στην αντίθετη μεριά οι φορητοί υπολογιστές είναι ακριβότεροι από τους σταθερούς υπολογιστές ίδιων χαρακτηριστικών, αναβαθμίζονται δυσκολότερα από τους σταθερούς και το κόστος της αναβάθμισης ή επιδιόρθωσης μιας βλάβης είναι σαφώς μεγαλύτερο και μπορεί να φτάσει το 1/3 της αξίας του φορητού υπολογιστή. Επίσης είναι πιο ευάλωτοι σε βλάβες, όπως πτώση από ύψος, ρήξη υγρού στο πληκτρολόγιο (και απορρόφηση του από τα εσωτερικά συστήματα), έκθεση της μπαταρίας σε ήλιο για πολλές ώρες και άλλους κινδύνους. Η πρόταση μου για φοιτητή είναι ένας φορητός υπολογιστής όχι μεγάλης αξίας, αλλά αντοχής τριών ή τεσσάρων ετών, όσο διαρκεί η σχολή του. Η αγορά ενός Η/Υ με χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας 3.000 ή 2.000 δεν συνιστάται γιατί η τιμή των Η/Υ και των εξαρτημάτων τους πέφτει ραγδαία! Σε μαθητές προτείνουμε σταθερούς Η/Υ γιατί η χρήση τους είναι κυρίως για μέσα στο σπίτι και μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί ή να επισκευαστεί μέρος του χωρίς πολλά έξοδα ή διαδικασίες.
Υπάρχουν τρία βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός υπολογιστή και δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε στην τύχη.
Η μνήμη RAM: Πολλοί θα περίμεναν να αναφερθεί ο επεξεργαστής ως κυριότερο χαρακτηριστικό της ταχύτητας αλλά και του όλου συστήματος. Αυτό όμως δεν ισχύει. Η μνήμη είναι πολύ σημαντική για την λειτουργία και την ταχύτητα του επεξεργαστή. Καλύτερα μικρός επεξεργαστής με μεγάλη και γρήγορη μνήμη, παρά το αντίθετο. Σε μια μνήμη RAM προσέχουμε κυρίως το μέγεθος της (μετριέται σε GB πλέον) καθώς και ο τύπους που είναι DDR2, DDR3. Στην τωρινή φάση ακόμη οι DDR3 είναι ακριβές οπότε καταλήγουμε σε DDR2 που οι τιμές τους έπεσαν κατακόρυφα. DDR3 μνήμες θα είναι προσιτές μετά από 7-9μήνες. Επίσης προσέχουμε να είναι Dual Channel και τα MHz που της συνοδεύουν να είναι όσο πιο μεγάλα γίνεται.
Η μητρική κάρτα: Από τα σημαντικότερα κομμάτια του συστήματος μας είναι η μητρική κάρτα. Αποτελεί τον σκελετό του Η/Υ μας και πάνω τις συνδέονται όλα τα μέρη του και είναι υπεύθυνη για την σωστή λειτουργία και επικοινωνία μεταξύ τους. Πολλές μητρικές κάρτες ενσωματώνουν κάρτες ήχου, κάρτες γραφικών, κάρτες δικτύου και άλλα χαρακτηριστικά που αν και κοστίζουν λιγάκι παραπάνω από αυτές που δεν τα προσφέρουν, μας εξοικονομούν χρήματα για την αγορά αυτών των καρτών επέκτασης ξεχωριστά μία μία. Μια μητρική κάρτα είναι επίσης υπεύθυνη για το πόσο μπορεί ο υπολογιστής σας να αναβαθμιστεί. Πχ τα μοντέλα μνήμης, η χωρητικότητα της, ο τύπος του επεξεργαστή, των μονάδων δίσκων κ.α. εξαρτώνται από την μητρική κάρτα. Οπότε σκεφτείτε ότι μια μητρική κάρτα των 50ευρώ είναι στα μέγιστα της αναβάθμισης της, οπότε δεν έχετε περιθώριο για μελλοντική αναβάθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση μητρικές κάρτες 100-150ευρώ έχουν περιθώρια αναβάθμισης.
Επεξεργαστής: Επιτέλους το πιο γνωστό σε όλους «στα πόσα είναι ο Η/Υ σου;». Ο επεξεργαστής είναι η καρδιά του συστήματος και σε συνεργασία με την μνήμη δίνει την μέγιστη δυνατή απόδοση του. Η ταχύτητα του μετριέται σε GHz. Στον επεξεργαστή εκτός της ονομαστική ταχύτητα θα πρέπει να προσέξουμε και από πόσους πυρήνες αποτελείται (διπύρηνος, τετραπύρηνος) καθώς και το FSB του στα πόσα MHz είναι. Όσο μεγαλύτερο το FSB, τόσο καλύτερα. Όσο αφορά τους πυρήνες, η χρήση πάνω από δύο, προσφέρει μοίρασμα των εργασιών αν και ακόμη δεν έχει παραχθεί λειτουργικό ή λογισμικό που να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή.
Από εδώ και πέρα είναι καθαρά στην κρίση του κάθε αγοραστή, το τι σκοπεύει να κάνει με τον υπολογιστή που θα αγοράσει. Και εδώ δεν συνιστώνται χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας γιατί έχουν υψηλές τιμές και σε έπειτα πέφτουν κατακόρυφα. Σκληροί δίσκοι, κάρτες γραφικών, ήχου, DVD Rom, αντιγραφικά, αναγνώστες καρτών είναι δική σας επιλογή.
Αυτό εξακολουθεί να είναι δίλλημα αν και η απάντηση είναι αυτονόητη, όχι γιατί είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, αλλά όταν μονοπωλεί μια εταιρία και μετά από καιρό σταματάει να υποστηρίζει τις παλαιότερες εκδόσεις λειτουργικών αναγκάζεσαι να προτιμήσεις τα νεότερα. Αν και εγώ προτιμώ τα Windows XP για οποιοδήποτε σύστημα, επειδή δεν πιάνει μεγάλο χώρο μνήμης και γενικά δεν βαραίνει τον υπολογιστή όπως τα Vista, καλό είναι να προμηθευτείτε τα Vista και να εξοικειωθείτε σε αυτά γιατί η Microsoft μονοπωλεί στα λειτουργικά συστήματα. Και λέω τα Vista, γιατί μετά από κάποιο καιρό η Microsoft θα σταματήσει να προσφέρει τεχνική υποστήριξη, drivers, updates για Windows XP, όπως κάνει χρόνια τώρα (Windows 3.1 , Windows 95, Windows 98 και πλησιάζει η απόσυρση των Me και 2000)
Καλές αγορές