Σύμφωνα με μελέτες η καθημερινή κατάχρηση τουλάχιστον 4 ειδών αλκοολούχων ποτών προκαλεί αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του στομάχους.
Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών), με επικεφαλής τον δρα Έρικ Ντούελ του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας της Βαρκελώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ενήλικες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φανατικοί πότες κινδυνεύουν από καρκίνο περισσότερο από όσους πίνουν λίγο ή καθόλου.
Στο σύνολο του δείγματος, περίπου 10.000 άνδρες και 2.300 γυναίκες έπιναν πάνω από τέσσερα ποτά τη μέρα κατά μέσο όρο. Αυτοί οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες) είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ μισό ποτό τη μέρα.
Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις των επιμέρους ποτών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μπίρα φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με τη νόσο, σε σχέση με το κρασί ή με τα άλλα είδη αλκοόλ.Επίσης, επεσήμαναν ότι ο απόλυτος κίνδυνος για ένα “βαρύ” πότη ίσως είναι μικρός, καθώς από τα 13.000 άτομα που έπιναν πολύ, μόνο 33 εμφάνισαν καρκίνο του στομάχου στη διάρκεια της μελέτης.
Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, εκτός από το αλκοόλ, για τον καρκίνο του στομάχου άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό με παρόμοια περιστατικά, το καπνιστά, φαγητά αλμυρά ή διατηρημένα στην άλμη, καθώς και η μόλυνση με το βακτήριο H.pylori που προκαλεί έλκος (αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το συγκεκριμένο κοινό βακτήριο, δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο). Οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά τόσο καρκίνου του στομάχου όσο και οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες.