Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας περίπου 33 εκατομμύρια φορείς παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από AIDS.
H ημέρα της 1ης Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των φορέων σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο να είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Ο HIV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, την μετάγγιση μολυσμένου αίματος, κοινή χρήση μολυσμένων βελονών, και μεταξύ μητέρας και του παιδιού της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό και της εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροικής αγωγής υψηλής δραστικότητας (HAART- Highly Active Antiretroviral Therapy) επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει την θνητότητα.
Σήμερα η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνιο νόσημα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής παίρνει συστηματικά την αγωγή του.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στην χώρα μας μοιάζει μικρός αλλά παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης ο αριθμός των περιπτώσεων που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2008 ήταν 5,8 περιπτώσεις /100.000 πληθυσμού ενώ στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 έχουμε μία εντυπωσιακή άνοδο με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού. Οι θάνατοι όμως δεν έχουν αυξηθεί λόγω των νέων θεραπειών που εφαρμόζονται.