Η διπλωματική ή πτυχιακή εργασία είναι μέρος πολλών προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Περιλαμβάνει την έρευνα και ανάπτυξη ενός θέματος και προτάσεις επίλυσης του. Σε ορισμένες σχολές οι πτυχιακές εργασίες δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ σε άλλες είναι ζωτικής σημασίας. Το EimaiFoititis.GR σας δίνει ορισμένες συμβουλές και οδηγίες για να συγγράψετε μια καλή διπλωματική εργασία.
Προτού περάσουμε στο θέμα της μορφοποίησης, καλό είναι να γίνει ένα πλάνο για τον τρόπο που θα κινηθείτε στην διπλωματική εργασία. Θα πρέπει να συγκεντρώσετε ό,τι υλικό έχετε βρει και να προσπαθήσετε να ομαδοποιήσετε τις πληροφορίες που αντλείτε, χωρίζοντας τα σε κεφάλαια. Ο χωρισμός του διαθέσιμο υλικού είναι χρήσιμος να γίνει στην αρχή, ώστε να μην κάνει κοιλιά η διπλωματική εργασία.
Για αρχή, δημιουργήστε ένα διάγραμμα για το πώς θα χωρίσετε τα κεφάλαια. Για τι θέμα θα μιλάει το κεφάλαιο 1, τι θα διαπραγματεύεται το κεφάλαιο 2 κ.ο.κ. Καλό είναι να μην φτάσετε σε υπό κεφάλαια επιπέδου 4 (δηλ. 1.1.1.1) αλλά μέχρι 2 υπό υπό κεφάλαια. Η διάρθρωση θα πρέπει να ξεκινάει με εισαγωγή στο θέμα που διαπραγματεύεται η διπλωματική εργασία, κάνοντας μια παρουσίαση του προβλήματος και του υπόβαθρου. Έπειτα, γίνεται η παρουσίαση του θέματος και το βασικό μέρος της πτυχιακής. Τέλος, ακολουθεί το κεφάλαιο με τις προτεινόμενες λύσεις στο πρόβλημα καθώς και τα συμπεράσματα που πηγάζουν από την έρευνα της διπλωματικής εργασίας.
Οι πηγές των πληροφοριών σας θα πρέπει να είναι από επιστημονικά βιβλία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή άρθρα σε επιστημονικά forum. Επίσης, γίνονται δεκτά άρθρα από ιστοσελίδες η περιοδικά που έχουν φήμη στον χώρο, χωρίς όμως να αποτελούν άρθρα εταιριών ή διαφημίσεων. Μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας υπάρχει στο HEAL Link, πρόσβαση στο οποίο έχετε ως φοιτητές από το ίδρυμα σας.
Όσο αφορά τον τομέα της μορφοποίησης, προτείνεται η χρήση κάποιου έτοιμου προτύπου συγγραφής πτυχιακής εργασίας ή η δημιουργία ενός από την αρχή. Ο σκοπός της ηλεκτρονικής συγγραφής είναι για να διευκολύνει ενέργειες όπως αυτόματος πίνακας περιεχομένων, αυτόματη σελιδοποίηση, συλλαβισμό κτλ. Οπότε, για να πετύχετε ομοιομορφία και αυτοματοποίηση αξιοποιήστε στο έπακρον τα εργαλεία του Word. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα πρότυπο συγγραφής πτυχιακής εργασίας από το EimaiFoititis.GR, έτοιμο για χρήση.
Ξεκινώντας, το εξώφυλλο της διπλωματικής εργασίας θα πρέπει να είναι λιτό. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα λογότυπα του ιδρύματος και του τμήματος ενώ θα πρέπει να είναι εμφανής ο τίτλος της πτυχιακής, προαιρετικά μια μικρή εικόνα για το θέμα, και το όνομα του επιβλέπων καθηγητή και φοιτητή. Το εξώφυλλο ακολουθεί μια κενή μη αριθμημένη σελίδα.
Κάθε κεφάλαιο θα πρέπει να ξεκινάει σε μονή σελίδα, ώστε να ξεκινά πάντα στο δεξί μέρος της εκτυπωμένης διπλωματικής. Αυτό επιτυγχάνεται, κάνοντας αλλαγή σελίδας από τις «Διάταξη σελίδας – Αλλαγές – Μονή Σελίδα» Η αλλαγή σελίδας ή κεφαλαίου θα πρέπει πάντα να γίνεται έτσι και όχι με την χρήση του Enter ώστε να κατέβει όλο το κείμενο προς τα κάτω. Οι επικεφαλίδες θα πρέπει να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κείμενο και να μορφοποιούνται ομοιόμορφα. Ο Πίνακας περιεχομένων δημιουργείται αυτόματα από επικεφαλίδες, οπότε θα πρέπει να δηλωθούν από το «Στυλ» και όχι απλά να μορφοποιηθούν. Τέλος, οι επικεφαλίδες θα πρέπει να είναι αριθμημένες (1, 1.1, 1.2.1) η οποία αρίθμηση γίνεται και αυτή αυτόματα μέσω αριθμημένων λιστών.
Στις διπλωματικές εργασίες η έμφαση δίνεται κυρίως με πλάγιους χαρακτήρες ενώ απαγορεύεται η χρήση bold στο κείμενο εκτός και αν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η γραμματοσειρά του κειμένου θα πρέπει να είναι Aria 12 με διάστιχο 1.5 ενώ η στοίχιση του θα πρέπει να είναι πλήρης ενώ θα πρέπει να γίνει και η χρήση του αυτόματου συλλαβισμού ώστε οι λέξεις να χωρίζονται με παύλες «-» ώστε τα κενά να είναι ομοιόμορφα. Τέλος, η στοίχιση στο κέντρο γίνεται με το κουμπί στοίχισης και όχι με κενό διάστημα!
Σε περίπτωση χρήσης ενός πίνακα ή μιας εικόνας θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από μια λεζάντα και να αναφέρεται στο κείμενο. Για παράδειγμα, σε ένα διάγραμμα πωλήσεων από κάτω θα πρέπει να γράφει «Εικόνα 2.2) Διάγραμμα πωλήσεων έτους 2011» ενώ στο κείμενο θα αναφέρεται ως «Όπως παρατηρείται στις πωλήσεις της εταιρίας (εικόνα 2.2) συμβαίνει …. »
Οι μαθηματικές σχέσεις (εξισώσεις κλπ.) πρέπει να γράφονται με ευκρίνεια και να αριθμούνται. Τα σύμβολα των μαθηματικών σχέσεων ορίζονται πάντοτε στη θέση που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η αρίθμηση γίνεται μέσα σε παρενθέσεις, στο δεξί μέρος της σχέσης, ως εξής: το πρώτο πεδίο αφορά τον αύξοντα αριθμό του κεφαλαίου όπου γράφεται η σχέση και το δεύτερο τον αύξοντα αριθμό των σχέσεων στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Πχ
S(vi) = Σ(ai + bi) (5.2)
Τα περιθώρια της σελίδας θα πρέπει να είναι ορισμένα σε 2.5εκ ενώ θα πρέπει να προβλεφτεί και βιβλιοδεσία περίπου 1εκ. Οπτικά, όταν κεντράρουμε μια εικόνα ή ένα κείμενο θα μας φαίνεται λίγο πιο δεξιά. Αυτό είναι φυσιολογικό, λόγω του κενού της βιβλιοδεσίας. (Πολλοί φοιτητές μπερδεύονται και νομίζουν ότι κάτι κάνανε λάθος)
Οι αναφορές και η βιβλιογραφία θα πρέπει να διαχωρίζεται. Στις αναφορές προσθέτουμε κυρίως άρθρα από το Διαδίκτυο. Αν υπάρχει κάποιο βιβλίο σε .pdf δεν ανήκει εδώ αλλά στην βιβλιογραφία. Οι βιβλιογραφικές αναφορές τοποθετούνται με αλφαβητική σειρά (σύμφωνα με το επώνυμο του πρώτου συγγραφέα) στον κατάλογο της βιβλιογραφίας. Προηγείται η ελληνική και ακολουθεί η ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Παράδειγμα βιβλιογραφίας (APA Formatting and Style Guide2)
Korfiatis, G.P. and Lekmine, D. (1996), Intrinsic remediation, In: Diamantopoulos, Ε. And Korfiatis, G. P. (Eds), Proceedings of the Int. Conference on Protection and Restoration of the Environment, Chania, Greece, May 13-16, 1996, pp. 263-271.
Τέλος, ερωτηματολόγια, διαγράμματα και επιπλέον πληροφορίες μπορούν να προστεθούν στο παράρτημα. Να γνωρίζετε όμως ότι το παράρτημα δεν προσμετρείται στις λέξεις που πρέπει να περιέχει μια πτυχιακή. Συνήθως, απαιτείται πλήθος 15,000 – 20,000 λέξεις χωρίς το παράρτημα.
Σε περίπτωση που έχετε απορίες σχετικά με τις διπλωματικές εργασίες, σε θέματα μορφοποίησης, σχεδιασμού ή γενικές απορίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας και να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
Εναλλακτικά κατεβάστε το: Πρότυπο διπλωματικής εργασίας