Για τους ορθόδοξους χριστιανούς ο Αι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος ένας από τους τρείς ιεράρχες της εκκλησίας μας. Ήταν ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων. Ήταν αυτός που έφτιαξες τη βασιλειάδα ,ένας τρόπος για να βοηθήσει τους φτωχούς, μια ολόκληρη επαρχία με νοσοκομεία, γηροκομία, ορφανοτροφεία, μια τεράστια βοήθεια για τους συνανθρώπους τους . Μάζεψε όλα τα χρήματα και τα κοσμήματα, που είχαν μαζευτεί από φόρους , και για να τα επιστρέψει στους φτωχούς τα τοποθετούσε ένα ένα μέσα σε πίτες τις οποίες μοίραζε στους φτωχούς. Από τότε έχει μείνει ως τις μέρες μας ,η γνωστή Βασιλόπιτα.
Στην Ευρώπη και ιδίως στην Ολλανδία ήταν ο Sinter Klaas, ο οποίος ήταν ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών. Οι Ολλανδοί μεταναστεύοντας στην Αμερική έπαιρναν μαζί τους και την εικόνα του Αγίου Νικολάου και έγινε ο Saint Nick και ο Santa Claus. Και έτσι ο Santa Claus αποκτά την μορφή του καλοθρεμμένου αγίου, που μένει κάπου στον Βόρειο Πόλο .
Ο σημερινός Αϊ-Βασίλης είναι δημιούργημα του αγγλοσαξωνικού κόσμου και απηχεί την νοοτροπία του. Ο Αι-Βασίλης αυτός γεννήθηκε αρχές του 19ου αιώνα από έναν αστό προτεστάντη καθηγητή, τον Κλημέντιο Κλάρκ Μούρ πού έγραψε για τα παιδιά του μια ιστορία με ήρωα έναν Αι-Βασίλη, την The Night Before Christmas και δημοσιεύθηκε την 23 Δεκεμβρίου του έτους 1823 στην εφημερίδα Sentinel.
Η παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Αϊ-Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά προέρχεται από το ποίημα με τίτλο « μια επίσκεψη του Αγίου Νικόλα» , ο οποίος δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας, μαζί με την ιδέα του έλκηθρου και των οκτώ ελαφιών που το σέρνουν, από ένα φινλανδικό «παραμύθι» . Οπότε όλα είναι ένα παραμύθι.
Ο Μέγας Βασίλειος είναι τελείως διαφορετικός από τον παππούλη με τη γενειάδα και την κόκκινη στολή. Αυτή η μορφή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε μια διαφήμιση της αμερικάνικης εταιρίας coca cola. Η διαφήμιση αυτή ήταν τόσο ελκυστική που αγαπήθηκε από πολύ κόσμο σε όλο τον πλανήτη.
Ο Αι-Βασίλης ήταν ένας άγιος με αρχές ,καλοσύνη αγάπη για τον συνάνθρωπό του, που βοηθούσε τους αδυνάτους, ένας άνθρωπος των γραμμάτων και όχι ένα ελκυστικό διαφημιστικό κατασκεύασμα.