Οι βάσεις έχουν ανακοινωθεί και οι φοιτητές, με τους γονείς τους, σπεύδουν να βρουν το νέα κατοικία που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσει την πρώτη τους αυτόνομη κατοικία, μακριά από γονείς, συγγενείς κτλ. Το όνειρο κάθε φοιτητή πραγματοποιείται, δικό του σπίτι, δική του ζωή, δικό του μέλλον. Το ΕίμαιΦοιτητής.GR δίνει συμβουλές για την νέα κατοικία και κάποια στοιχεία που ίσως να μην έχετε σκεφτεί.
Το προφίλ μιας φοιτητικής κατοικίας είναι ένα μικρό ζεστό studio ή γκαρσονιέρα, σε κοντινή απόσταση από τις στάσεις των αστικών, με λίγα έπιπλα που να εξυπηρετούν ανάγκες φιλοξενίας σε παρέες, μικρό μπαλκόνι, φουρνάκι και μεγάλο ψυγείο.
Λόγω των οικονομικών συνθηκών της χώρας και των μειώσεων στον αριθμό των εισακτέων σε ορισμένες σχολές, θα υπάρξει πτώση στην τιμή των ενοικίων της τάξεως του 10% καθώς και αρκετές κατοικίες πιθανό να μείνουν ανοίκιαστες. Εύρος επιλογών, ευκαιρίες αλλά και υπερεκτιμημένες κατοικίες περιμένουν τον νέο τους ενοικιαστή.
Οι τιμές μιας φοιτητικής κατοικίας διαμορφώνονται ανάλογα με την απόσταση τους από τα Πανεπιστήμια, από τις κοντινότερες στάσεις αστικών και Μετρώ, από τα τετραγωνικά μέτρα, την ανακαίνιση του οικήματος, την ηλικία της οικοδομής, την θέρμανση και λοιπά. Ο φοιτητής θα πρέπει να ζυγίσει τι τον συμφέρει περισσότερο και να επιλέξει. Για παράδειγμα, μια κατοικία που είναι πιο μακριά από τα Πανεπιστήμια, σε κοντινή στάση, και πιο καινούρια μπορεί να είναι ίσης αξίας ή πιο φθηνή σε σχέση με μια κοντινότερη κατοικία σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
Πολλές κατοικίες προσφέρουν κεντρική θέρμανση, άλλες αυτόνομη ενώ υπάρχουν και κατοικίες με θερμοσυσσωρευτές ή Air Condition. Σε ορισμένες πόλεις η θέρμανση, λόγω καιρικών συνθηκών, δεν είναι τόσο αναγκαία, αλλά η χρήση θερμοσυσσωρευτών ή Air Condition που παρουσιάζεται ως πιο οικονομική, δεν είναι διότι στην πράξη το κόστος του πετρελαίου το πληρώνετε πολλαπλάσιο στο ρεύμα και χωρίς να έχετε την ίδια απόδοση στην θέρμανση.
Επίσης, μια κατοικία μπορεί να κοστίζει υψηλότερα από μια άλλη αλλά να εξοικονομεί χρήματα κατά την διάρκεια παραμονής. Ένα παράδειγμα, είναι η μετακίνηση. Οι φοιτητές συνεχώς μετακινούνται και κυκλοφορόν στο κέντρο της πόλης. Μια κατοικία μπορεί να βρίσκεται κοντά στο κέντρο και να κοστίζει περισσότερο από μια άλλη λίγο πιο μακριά. Μπορεί όμως η πρώτη κατοικία να εξυπηρετεί μετακίνηση με τα πόδια ή με συχνότερη ή και νυχτερινή λειτουργία μέσων μαζικής μεταφοράς και ο φοιτητής να εξοικονομήσει χρήματα που θα ξόδευε σε ΤΑΞΙ.
Σε μεγάλες αστικές πόλεις η εύρεση κατοικίας γίνεται αποκλειστικά με μεσίτες ενώ σε μικρότερες όχι. Οι κατοικίες που έχουν οι μεσίτες είναι πιο προσεγμένες, διότι απαιτούν από τους ιδιοκτήτες κάποια standards πριν τις θέσουν προς ενοικίαση. Επίσης, ο μεσίτης αμείβεται με το 50% της αξίας της ενοικίου που θα συμφωνηθεί.
Βοήθεια στην εύρεση οικείας προσφέρουν και ορισμένα Πανεπιστήμια. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναζήτησης σε βάση δεδομένων με τις διαθέσιμες κατοικίες της περιοχής, όπου ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει τα κριτήρια αναζήτησης.