Εστιάζοντας στην εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, οι σπουδές Εργοθεραπείας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο συμπεριλαμβάνουν την κλινική άσκηση από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών.
Αντλώντας το θεωρητικό και ερευνητικό της υπόβαθρο από τον χώρο της ιατρικής, της ψυχολογίας, της νευρολογίας, της παθολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας κ.α., η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία έχει στόχο τη βελτίωση και την αποκατάσταση δεξιοτήτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανεξάρτητη διαβίωση, όπως αυτοφροντίδα, εργασία, ψυχαγωγία, δραστηριότητες στο σπίτι και στην κοινότητα.
Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της μελέτης των λειτουργικών ενασχολήσεων του ατόμου στους τομείς της αυτoφροντίδας και της παραγωγικότητας, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης, με σκοπό την κατάκτηση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του.
Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή έχει χαρακτηριστεί ως «Ένα από τα 10 επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση» (careerbuilder.com), «Η καλύτερη επαγγελματική καριέρα» (U.S. News & World Report) και «Ένα επάγγελμα με 2% ανεργία» (CNNMoney). Οι επαγγελματίες Εργοθεραπευτές εργάζονται με κάθε άνθρωπο ατομικά, ομαδικά ή σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας, με σκοπό να προάγουν την υγεία και την ευημερία μέσω της συμμετοχής ή της εκ νέου εμπλοκής του με τη δραστηριότητα και το έργο.
Πιο συγκεκριμένα, ασχολούνται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ασθένειας ή της αναπηρίας που συμβάλλουν στον κάθε είδους αποκλεισμό από την ανεξάρτητη ζωή σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του ανθρώπου (ατομικά, κοινωνικά, οικογενειακά επαγγελματικά κ.α.), ασκώντας λεπτομερή ανάλυση των φυσικών, περιβαλλοντικών, ψυχοκοινωνικών, πνευματικών και πολιτιστικών παραγόντων που εμποδίζουν την εκτέλεση έργου και προτείνοντας τις ανάλογες προσαρμογές.
To Μητροπολιτικό Κολέγιο είναι, από το 2014, πλήρες μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εργοθεραπεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (European Network of Occupational Therapy in Higher Education- ΕΝΟΤΗΕ). Με αυτή την ιδιότητα συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εργοθεραπεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 2019, φιλοξένησε στην Αθήνα, το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Εργοθεραπείας ENOTHE.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
- Αρχές Επαγγελματικής Αλληλεπίδρασης στην Εργοθεραπεία
- Αναζήτηση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης
- Ο άνθρωπος ως Εργο-ον
- Η Εργοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ζωής
- Εισαγωγή στην Πρακτική Άσκηση
- Ασφαλής Χειρισμός ασθενή
- Πρακτική Άσκηση I
- Ακαδημαϊκός Λόγος και Γραφή
- Αγγλική Γλώσσα και Επιστημονική Ορολογία
- Φυσιολογία και Ανατομία του ανθρώπου
- Επιστημονικός Συλλογισμός: Εκτίμηση, ανάλυση και χρήση δεδομένων στην επιλογή παρέμβασης
- Παρέμβαση I: Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων για Θεραπεία
- Παρέμβαση II: Αξιοποίηση βασικών δεξιοτήτων για Θεραπεία
- Η Νευροεπιστήμη του Έργου
- Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εργοθεραπεία
- Πρακτική Άσκηση II
- Κριτική μελέτη του Έργου και της Εργοθεραπείας
- Ανασχηματίζοντας το Έργο: Θεραπεία, Θεωρία & Εφαρμογή
- Αξιολογώντας το Έργο και την Εργοθεραπεία
- Πρακτική Άσκηση ΙΙΙ
- Διεπιστημονική Εκπαίδευση
- Διεθνείς συνεργασίες & ανταλλαγές φοιτητών: Επαγγελματική αυτονομία και ενασχόληση με τη μάθηση (μόνο φοιτητές ανταλλαγής)
- Η χρήση της γνώσης στην Εργοθεραπευτική Παρέμβαση
- Το Έργο ως παράγοντας μετασχηματισμού (διπλωματική εργασία)
- Επαγγελματική αυτονομία και ενασχόληση με τη μάθηση
- Πρακτική Άσκηση IV
- Παιδαγωγική
- Σχεδιασμός και Εφαρμογή Ομάδων στην Εργοθεραπεία
- Διεθνείς συνεργασίες & ανταλλαγές φοιτητών: Κριτική ενασχόληση με την Εργοθεραπεία και ανεξάρτητη μελέτη (φοιτητές ανταλλαγών και απόφοιτοι)