Είσαι πρωτοετής ή μήπως τελειόφοιτος; Αυτό το άρθρο σε αφορά. Αγαπητέ φοιτητή, έλα να σε ξεναγήσω στα μυστικά της φοιτητικής ζωής μέσα από 9 tips για την απόλυτη απόλαυση της φοιτητικής εμπειρίας σου.
Η μετάβαση σου στο Πανεπιστήμιο απαιτεί να αποκτήσεις και να συνδυάσεις ένα σωρό από γενικές δεξιότητες. Η καλύτερη πόλη για φοιτητική ζωή είναι αυτή όπου θα περάσεις μια καλή φοιτητική ζωή.
Ο απόλυτος οδηγός φοιτητικής ζωής για νέους αλλά και παλιούς φοιτητές είναι εδώ.
Πως είναι η φοιτητική ζωή;
Όλες οι στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου καλές ή κακές, είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες το ίδιο και τα φοιτητικά χρόνια.
Μόνο που αυτή η τετραετία είναι από τις πιο έντονες και καθοριστικές περιόδους της ζωής σου. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που αυτό που ζεις δεν θα μπορέσεις ούτε να το παρομοιάσεις με κάτι άλλο.
Είσαι πολύ νέος, δεν σε πνίγουν οι υποχρεώσεις του βιοπορισμού, το μυαλό σου είναι πιο ανοιχτό, ονειρεύεσαι χωρίς περιορισμούς. Στο ακαδημαϊκό περιβάλλον ζεις και δρας σε ένα χώρο με άλλους πολύ νέους, ονειροπόλους, επαναστάτες και μαζί γνωρίζετε τον κόσμο καλύτερα.
Οι κόποι των μαθητικών σου χρόνων ανταμείφθηκαν, τώρα θα κατακτήσεις τη γνώση του αντικειμένου που επέλεξες. Η φοιτητική ζωή είναι κάτι σαν challenge ενηλικίωσης, μια ενδιάμεση κατάσταση πριν τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή από την παιδική ηλικία.
Απόλαυσε την στο έπακρο ακολουθώντας τα παρακάτω tips.
Φοιτητική ζωή και οικονομική διαχείριση
Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματα σου, ειδικά αν είσαι φοιτητής σε άλλη πόλη, ώστε να μην ξεμένεις συνεχώς. Υπολόγισε τα βασικά σου έξοδα και μην σπαταλίσεις τα χρήματα που θα χρειαστείς για αυτά.
Τα υπόλοιπα ξόδεψε τα εκεί που θες, φτιάχνοντας ένα εβδομαδιαίο πλάνο εξόδων για τα γούστα σου.
Γίνε τσίπης γενικά βοηθάει, κυνήγησε εκπτώσεις και προσφορές. Μην κάνεις σπατάλες, πρόσεχε τι θα ψωνίσεις και από που. Φυσικά και θα βγεις αλλά μαζευτείτε και σε σπίτια. Να θυμάσαι τα ταξί είναι η έσχατη λύση μετακίνησης.
Φοιτητική ζωή και οργάνωση
Πρέπει να οργανωθείς άμεσα αν θες να είσαι άνετος. Λίγος χρόνος χρειάζεται και διάθεση για να ψάξεις τα πάντα γύρω από τη σχολή σου.
Μελέτησε το πρόγραμμα σπουδών, ψάξε σημειώσεις, δες στα social αν υπάρχουν ομάδες σπουδαστών της σχολής και γίνε μέλος. Γενικά ψάξε ό,τι έχει να κάνει με το τμήμα σου ώστε να μπορείς να κάνεις ένα πλάνο για τα υπόλοιπα χρόνια σπουδών.
Αν ζεις μόνος σου πρέπει να φτιάξεις μια καθημερινή ρουτίνα, με αυτά που έκανε η μαμά σου όταν ήσουν μαθητής, για να ζεις ανθρώπινα. Δεν είπαμε να γίνεις μικροβιοφοβικός αλλά να μη σε φάει η βρώμα και η ακαταστασία.
Φοιτητική ζωή και φαγητό
Η διατροφή είναι ένα μεγάλο θέμα για όσους σπουδάζουν μακριά. Πρέπει και αυτό να το ρυθμίσεις, δεν γίνεται να τρως συνεχώς απ έξω.
Αν υπάρχει η δυνατότητα του μάνα εξ ουρανού εκμεταλλεύσου την. Φυσικά αναφέρομαι στα λαχταριστά μαμαδίστικα ταπεράκια για να έχεις έτοιμο φαγητό στην κατάψυξη.
Όπως και να χει πρέπει να μάθεις να φτιάχνεις ένα δύο φαγητά και το βασικό είναι να μάθεις να τα συντηρείς, δεν γίνεται να μαγειρεύεις κάθε μέρα. Δοκίμασε τη λέσχη της σχολής σου μπορεί να βολεύει κάποιες μέρες να τρως εκεί, θα σε βγάλει και από τα έξοδα.
Φοιτητική ζωή και κοινωνικοποίηση
Άγχος και φοιτητική ζωή κάνουν παρέα στην αρχή των σπουδών, δεν ξέρεις κανέναν και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι περίεργα και να δημιουργείς διάφορα σενάρια μοναξιάς στο μυαλό σου. Χαλάρωσε όλοι οι άλλοι είναι ακριβώς στην ίδια φάση με σένα.
Έχεις μια μοναδική ευκαιρία, ειδικά αν είσαι φοιτητής στο εξωτερικό, να αλληλεπιδράσεις με άτομα που προέρχονται από άλλα μέρη και φέρουν άλλα βιώματα. Θα σε κάνει καλύτερο, πιο ανοιχτόμυαλο και πιο ευέλικτο στις συναναστροφές σου.
Γνώρισε τον τόπο γύρω σου
Γνώρισε καλύτερα την πόλη, ακόμα και αν σπουδάζεις στην πόλη σου. Φέρσου λίγο σαν τουρίστας, γνώρισε κάθε γωνιά της και σίγουρα θα βρεις ενδιαφέροντα ερεθίσματα. Η έστω πιες μπύρες με τους φίλους σου στα παρκάκια της μέχρι να ξημερώσει δημιουργώντας τις ωραιότερες αναμνήσεις.
Βγες από τα όρια της πόλης κάνοντας εκδρομές στις γύρω περιοχές. Όλο και θα διοργανώνουν κάποια οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου σου, και συνήθως σε πολύ καλές τιμές.
Να είσαι ενεργός
Γενικά να συμμετέχεις σε ομάδες, ημερίδες, ευρωπαϊκές δράσεις, φοιτητικά σεμινάρια, εθελοντικές δράσεις, πάρτι, αθλητικούς συλλόγους, παντού όπου μπορείς. Έτσι θα μαζέψεις εμπειρίες, θα βρεις νέα ενδιαφέροντα και μπορεί να ανακαλύψεις κρυμμένα ταλέντα σου. Συμμετέχοντας θα διευρύνεις τον κύκλο γνωριμιών σου.
Θα δικτυωθείς στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη που σπουδάζεις, ειδικά αν είσαι φοιτητής στην επαρχία θα κάνεις το δικό σου κύκλο στην τοπική κοινωνία.
Ψάξε, υπάρχουν προγράμματα και δράσεις αποκλειστικά για φοιτητές, μια ευκαιρία που δεν θα σου ξαναδοθεί είναι το πρόγραμμα Erasmus.
Αύξησε τα προσόντα σου
Είναι μια καλή περίοδος για την απόκτηση περισσότερων γνώσεων και δεξιοτήτων. Μάθε μια ξένη γλώσσα, κάνε μαθήματα οδήγησης, μάθε τυφλό σύστημα γενικά προετοιμάσου όσο καλύτερα μπορείς για την αγορά εργασίας.
Ιδανικά, βρες μια δουλειά σχετική με το αντικείμενο των σπουδών σου, περιστασιακή ή μερικής απασχόλησης για να χωράει στη ζωή σου χωρίς να στερείσαι.
Έτσι θα αποκτήσεις εμπειρία, προϋπηρεσία άσε που μπορεί να γνωρίσεις σπουδαίους ανθρώπους του κλάδου σου. Γι’ αυτό δούλεψε ακόμη και εθελοντικά.
Η σχολή σου
Όσο καλά και αν περνάς μην ξεχνάς πως εδώ βρέθηκες για να σπουδάσεις, αυτός είναι ο σκοπός σου. Ο δρόμος προς το πτυχίο περνάει από πάρτι, ξενύχτια, καταλήψεις, σεξ, σχέσεις, φιλίες, καυγάδες, λάθη και πάθη αλλά στο τέλος πρέπει να φτάσεις στο πτυχίο.
Πήγαινε στις παραδώσεις και κράτα σημειώσεις έτσι οι εξεταστικές θα είναι παιχνιδάκι. Δεν είσαι Λύκειο, εδώ η διδασκαλία είναι μια εμπειρία διαφορετική, θα υπάρχουν μαθήματα που θα παρακαλάς να μην τελειώσει η διάλεξη. Θα γνωρίσεις καθηγητές που θα σε εμπνεύσουν και θα αλλάξουν όλο τον τρόπο σκέψης σου.
Μην δίνεις μαθήματα στην τύχη, στα εύκολα στόχευσε στο βαθμό βάλε ρήτρα είναι κρίμα να το περάσεις με 5 αν νομίζεις πως το χεις. Ο βαθμός πτυχίου επηρεάζει την επαγγελματική σου αποκατάσταση.
Τα καλοκαίρια της φοιτητικής ζωής
Αξιοποίησε όσο καλύτερα μπορείς τα καλοκαίρια σου ποτέ ξανά δεν θα είναι τόσο μεγάλα. Αν σπουδάζεις σε κάποια νησιωτική η παραθαλάσσια πόλη επιβάλλεται τουλάχιστον ένα καλοκαίρι να το περάσεις εκεί.
Μπορείς να βρεις μια δουλειά για αυτούς τους δύο μήνες για να κάνεις μια καβάτζα για το χειμώνα. Σίγουρα όμως κάνε διακοπές, εναλλακτικές συμβατικές σε κάμπινγκ σε φθηνά νησιά.
Μην τα αφήσεις να περάσουν έτσι. Στην τελική, συνδύασε διακοπές και δουλειά. Φαντάσου κάθε καλοκαίρι και ένα νησί!
Καλή φοιτητική ζωή
Διαχειρίσου όσο το δυνατόν καλύτερα την ελευθερία που έχεις και μάζεψε εφόδια και εμπειρίες ζωής για το μέλλον σου ζώντας μια καλή φοιτητική ζωή που θα σου μείνει αξέχαστη. Ακολούθησε αυτά τα tips για να απολαύσεις με τον καλύτερο τρόπο τα πιο ελεύθερα και πολύχρωμα χρόνια της ζωής σου.
Η καλύτερη πίστα στο παιχνίδι της ζωής σου είναι αυτά τα χρόνια, διασκέδασε τα!