Τι να σπουδάσω; Τι επάγγελμα να κάνω; Τελικά ποιό επάγγελμα μου ταιριάζει; Πως να διαλέξω;
Μην αγχώνεσαι! Ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος που βρίσκεσαι σ’ αυτή τη θέση. Δύσκολη απόφαση μιας και φαντάζει καθοριστική για το μέλλον σου αλλά θα την βρεις την άκρη και θα σε βοηθήσουμε εμείς σ’ αυτό.
Θα σε βοηθήσουμε να κάνεις μια ενδοσκόπηση και να βρεις ποιό επάγγελμα σου ταιριάζει και σου κινεί το ενδιαφέρον. Έπειτα θα ρίξουμε μια ματιά στην αγορά εργασίας να δούμε ποια επαγγέλματα είναι αυτά που απορροφά.
Τέλος Θα δούμε ρεαλιστικά τι μπορείς να σπουδάσεις ανάλογα με τον τρόπο εισαγωγής. Τότε πια σίγουρα θα ξέρεις, η εικόνα θα έχει ξεθολώσει.
Τι επάγγελμα μου ταιριάζει;
Ένα φίλτρο ώστε να αποφασίσεις τι να σπουδάσεις είναι να ψάξεις να βρεις τι επάγγελμα σου ταιριάζει. Ποιό επάγγελμα βρίσκεται πιο κοντά στα δικά σου θέλω, στις φιλοδοξίες σου και στο χαρακτήρα σου. Λάβε υπόψη σου τα παρακάτω στοιχεία:
Τι θες να γίνεις όταν θα μεγαλώσεις;
Κάνε ένα ταξίδι στο παρελθόν ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο που άρχισες να μαθαίνεις διάφορα ενδιαφέροντα επαγγέλματα. Όταν σου κάνανε αυτή την ερώτηση θυμάσαι τι απαντήσεις έδινες;
Γράψε ποια ήταν αυτά που σου κέντριζαν το ενδιαφέρον σαν παιδάκι και γιατί. Ίσως όλα να έχουν ένα κοινό στοιχείο, για παράδειγμα τη διδασκαλία ή να είναι όλα τα επαγγέλματα τεχνικά και αυτό τελικά να είναι ο σωστός οδηγός για το τι επάγγελμα να κάνεις
Γνώρισε τον εαυτό σου
Σκέψου σήμερα τι σου αρέσει να κάνεις, ποιά είναι τα ενδιαφέροντα σου, πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου. Σε συζητήσεις, ταινίες, βιβλία ποιά θεματολογία είναι αυτή που σε εξιτάρει;
Κράτα σημειώσεις από τα όνειρα σου, φαντάσου πτυχές της ζωής σου στο μέλλον όπως την οικογενειακή σου κατάσταση, τον τόπο διαμονής που θα προτιμούσες και άλλα τέτοια. Όλα αυτά σίγουρα μπορούν να σε προσανατολίσουν.
Παρατήρησε σαν τρίτος τον εαυτό σου και δες σε τι είσαι καλός. Ρώτα τους φίλους σου, την οικογένεια σου, τους καθηγητές σου να σου πούνε σε ποιόν τομέα τα καταφέρνεις καλύτερα. Ποιό επάγγελμα σου ταιριάζει σύμφωνα με τη δική τους ματιά.
Κάνε έρευνα
Googling, ψάξε επαγγέλματα που δεν γνώριζες πως υπάρχουν αλλά διάβασε λεπτομέρειες και για αυτά που τα θεωρείς ενδιαφέροντα ίσως κάποια να σε κάνουν να τα αποκλείσεις. Αν γλυκοκοιτάζεις κάποιο επάγγελμα και κάποιος από το περιβάλλον σου το ακολουθεί μην διστάσεις να μιλήσεις μαζί του.
Περιηγήσου στις σελίδες των διάφορων πανεπιστημίων, δες τα τμήματα των σχολών. Κάνε μια ανάγνωση του προγράμματος σπουδών, των μαθημάτων δηλαδή του διδάσκονται οι φοιτητές, μπορεί έτσι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Επιλέγω τι επάγγελμα να κάνω σύμφωνα με την αγορά εργασίας
Άλλος σημαντικός παράγοντας για το ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσεις είναι να λάβεις υπόψιν σου την αγορά εργασίας. Να εστιάσεις στα επαγγέλματα που έχουν ή θα έχουν ζήτηση στο μέλλον και να αποφύγεις αυτά που απειλούνται με κορεσμό.
Σίγουρα έχεις συμμαθητές που από το γυμνάσιο λένε πως θέλουν να μπουν στα σώματα ασφαλείας και σχεδόν πάντα ο λόγος είναι για να αποφύγουν την ανεργία. Η χώρα μας υποφέρει από ανεργία αλλά πλέον μιλάμε για μια παγκόσμιοποιημένη αγορά.
Δες ποιοι κλάδοι υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση αλλά προσοχή μην αποφασίσεις τι να σπουδάσεις με μοναδικό κριτήριο την αγορά εργασίας. Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας.
Ναι, η οικονομική ανεξαρτησία είναι ζητούμενο αλλά όχι αυτοσκοπός, άλλωστε κάθε επάγγελμα μπορεί να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στις εκάστοτε συνθήκες.
Τι επάγγελμα να κάνω στο μέλλον;
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης AI έχει ξεκινήσει και αυτό σύντομα θα φέρει μεγάλες αλλαγές. Με μια πρώτη ματιά τα σχετικά με την πληροφορική επαγγέλματα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση.
Θα υπάρξει όμως ανάγκη και για επαγγελματίες άλλων γνωστικών αντικειμένων όπως οι υπολογιστικοί γλωσσολόγοι που προέρχονται από τη φιλολογία. Σύμφωνα με τον κ. Ταουσάνη ενδεικτικά επαγγέλματα του μέλλοντος είναι :
Μηχανικοί και χειριστές τεχνητής νοημοσύνης, bockchain developers και spesialists, νευροεπιστήμονες, νανοτεχνολόγοι, μηχανικοί πληροφορικής, βιομέτρες, γεροντολόγοι, αναλυτές μεγάλων δεδομένων, αναλυτές δεδομένων, βιομηχανικοί σχεδιαστές υπεύθυνοι συμμόρφωσης, σχεδιαστές εμπειρίας χρήστη, επιστήμονες των υλικών, ειδικοί κυβερνοασφάλειας, βιοτεχνολόγοι, τοξικολόγοι, αγροδιατροφολόγοι, βιογενετιστές, στελέχοι logistics.
Τι να σπουδάσω;
Στην Ελλάδα υπάρχουν 26 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με διάφορες σχολές και τμήματα. Η εισαγωγή και η φοίτηση σου σε κάποιο από αυτά γίνεται συνήθως μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η διαδικασία διαφέρει από ΓΕΛ σε ΕΠΑΛ. Ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού ή τον τομέα που έχεις επιλέξει μπορείς να δώσεις εξετάσεις για συγκεκριμένες σχολές. Και αυτό είναι ένα φίλτρο στο χάος του τι να σπουδάσω.
Γενικό Λύκειο
Εδώ υπάρχουν 3 ομάδες προσανατολισμού μαθημάτων, η ομάδα που επέλεξες ή θα επιλέξεις θα σου ξεκλειδώσει σχολές από το αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.
Τα επιστημονικά πεδία είναι 4 ενώ οι ομάδες είναι 3 και αυτό γιατί στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών και υγείας αλλάζοντας τα Μαθηματικά με τη Βιολογία αλλάζει και το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα έχεις πρόσβαση.
Πιο αναλυτικά:
- Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Οι μαθητές αυτής της ομάδας εξετάζονται στα εξής μαθήματα νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, αρχαία ελληνικά, ιστορία, λατινικά και έχουν πρόσβαση στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου δηλαδή Νομικές, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες.
- Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Σπουδών Υγείας. Οι μαθητές αυτής της ομάδας εξετάζονται στα εξής μαθήματα νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, φυσική, χημεία και επιλέγουν:
- μαθηματικά έτσι έχουν πρόσβαση στις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου δηλαδή Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες.
- Βιολογία έτσι έχουν πρόσβαση στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου δηλαδή επιστήμες Υγείας και Ζωής.
- Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Οι μαθητές αυτής της ομάδας εξετάζονται στα εξής μαθήματα νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, μαθηματικά, οικονομία, πληροφορική και έχουν πρόσβαση στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου δηλαδή επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.
Δες αναλυτικά τις σχολές του κάθε πεδίου στο μηχανογραφικό του 2023
Επαγγελματικό Λύκειο
Στα ΕΠΑΛ ανάλογα με τον τομέα που έχεις επιλέξει εξετάζεται και στα αντίστοιχα μαθήματα ειδικότητας ξεκλειδώνοντας συγκεκριμένες σχολές. Οι τομείς:
- Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
- Τομέας Πληροφορικής
- Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
- Τομέας Υγείας και Πρόνοιας
- Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
- Τομέας Μηχανολογίας
- Τομέας Δομικών Έργων
- Τομέας Μηχανολογίας
Δες αναλυτικά τις σχολές που αντιστοιχούν στον κάθε τομέα από το μηχανογραφικό του 2023
Εξασφάλισε την επιτυχία!
Αν εξακολουθείς να μπερδεύεσαι μην διστάσεις να κλείσεις ραντεβού με κάποιο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.
Τελικά τι να σπουδάσω;
Σπούδασε κάτι που να το θεωρείς ενδιαφέρον, που πιστεύεις πως σου ταιριάζει, πως το χεις.
Τι επάγγελμα να κάνω;
Αυτό στο οποίο έχεις έφεση, το 1/3 της ζωής σου εκεί θα το ξοδεύεις. Πρέπει να σε ολοκληρώνει ως άτομο και να σου εξασφαλίζει την επιβίωση.
Τελικά τι να σπουδάσεις;
Σπούδασε κάποιο από τα επαγγέλματα του κλάδου που σου ταιριάζει που έχει προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης και μπορείς να το επιλέξεις ανάλογα με τον τομέα ή την ομάδα προσανατολισμού που έχεις επιλέξει.
Η φοιτητική ζωή σε περιμένει στο επόμενο βήμα.