Είσαι έτοιμος για ένα διαστημικό ταξίδι στη γειτονιά του γαλαξία μας; Στο ηλιακό σύστημα, που αποτελείται από τον Ήλιο, τους πλανήτες με τους δορυφόρους, τους αστεροειδείς, του κομήτες και διάφορα κοσμικά σώματα.
Οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά περιμένουν να τους γνωρίσεις. Κάποιοι είναι πετρώδεις, άλλοι είναι γιγάντιοι, κάποιοι ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο χρώμα τους, άλλοι έχουν εντυπωσιακούς πλανητικούς δακτυλίους από σκόνη, πάγο και άλλα υλικά.
Ο κάθε ένας παρουσιάζει μοναδικά γεωλογικά και ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν. Ας γνωρίσουμε ποιοι είναι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος.
Ο Ήλιος
Δεν είναι πλανήτης αλλά ένας περιστρεφόμενος αστέρας, ο λαμπρότερος μάλιστα. Ο ήλιος αποτελεί τον πυρήνα του ηλιακού μας συστήματος γιατί σε τροχιά γύρω του κινούνται οι άλλοι πλανήτες, με το δικό του ρυθμό ο καθένας.
Ο ήλιος είναι ζωοδότης αφού παράγει φως και θερμότητα επηρεάζοντας τη ζωή στους άλλους πλανήτες. Είναι τεράστιος, έχει διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του φτάνει τους 5500 βαθμούς κελσίου και η σύνθεση του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (74%), ήλιο (24%) και άλλα στοιχεία.
Εσωτερικοί Πλανήτες
Οι εσωτερικοί πλανήτες ή αλλιώς γήινοι είναι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο. Αυτοί οι πλανήτες με στέρεο φλοιό είναι η Γη, ο Άρης, ο Ερμής και η Αφροδίτη και τους βλέπουμε στον ουρανό και με γυμνό μάτι.
Χαρακτηρίζονται από στερεή επιφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κοντινής τους απόστασης από τον Ήλιο και συνήθως έχουν λιγότερους δορυφόρους σε σχέση με τους εξωτερικούς πλανήτες, ενώ εδώ δεν θα συναντήσουμε πλανητικούς δακτυλίους.
Ερμής
Ο μικρότερος και πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Ερμής . Βρίσκεται αρκετά κοντά μας γεγονός που κάποιες φορές τον κάνει ορατό από τη γη, τότε εμφανίζεται κοντά στον Ήλιο για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την ανατολή ή μετά τη δύση.
Η επιφάνεια του χαρακτηρίζεται από χαράδρες και γιγάντιους κρατήρες που κρύβουν πάγο στο εσωτερικό τους που δεν λιώνει παρόλο που η θερμοκρασία της επιφάνειας αυτού του πλανήτη κυμαίνεται απο -180 έως 430 βαθμούς περίπου. Ουσιαστικά δεν έχει ατμόσφαιρα, δεν υπάρχουν άνεμοι εκεί ούτε βροχές.
Ο Τιμόχαρις ο Αλεξανδρεύς ήταν ο πρώτος που τον κατέγραψε 300 περίπου χρόνια προ Χριστού. Πλησιάσαμε τον Ερμή πρώτη φορά το 1974 με το σκάφος «Μάρινερ 10».
Αφροδίτη
Η θέση της είναι η δεύτερη πιο κοντά στον Ήλιο και το μέγεθος της είναι παρόμοιο με αυτό της Γης. Είναι ο πλησιέστερος σε μας πλανήτης και το πιο λαμπερό αντικείμενο μετά το Φεγγάρι.
Πάντα ορατή πριν την ανατολή ή μετά τη δύση, γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται από το λαό Αυγερινός ή Αποσπερίτης ανάλογα με την ώρα που εμφανίζεται. Στην επιφάνεια της συναντώνται βουνά, πεδιάδες λάβας και πάρα πολλοί κρατήρες και ηφαίστεια τα οποία πλέον είναι ανενεργά.
Στην Αφροδίτη υπάρχουν άνεμοι και στην ατμόσφαιρα της επικρατεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δίνοντας της τον τίτλο «θερμότερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα» με μέση τιμή θερμοκρασίας στους 462 βαθμούς, τιμή πολύ υψηλότερη από εκείνη του Ερμή που βρίσκεται πιο κοντά στο Ήλιο.
Η πρώτη προσεδάφιση έγινε το 1966 με το «Venera 3» και αποτέλεσε την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινης κατασκευής σε άλλο πλανήτη.
Γη
Σειρά έχει η Γη μας, είναι ο τρίτος πλησιέστερος πλανήτης στον ήλιο και ο μοναδικός σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή και έχει οξυγόνο σε σημαντικές ποσότητες.
Μια ποικιλόμορφη επιφάνεια καλύπτει τη Γη με ποτάμια, λίμνες, βουνά και πεδιάδες στις ηπείρους, οι οποίες με τη σειρά τους περικλείονται από τους ωκεανούς. Το 70,8% του πλανήτη μας καλύπτεται με νερό ενώ το υπόλοιπο 29,2% είναι η στεριά.
Εκτός από πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά που την κάνουν τον πιο ενδιαφέρον πλανήτη έχει και έναν φυσικό δορυφόρο τη Σελήνη που είναι υπεύθυνη για τις παλίρροιες.
Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή εξερεύνησης έξω από τη γη έγινε το 1959 και ήταν η «Luna 2» και η πρώτη επανδρωμένη συναίβει δέκα χρόνια αργότερα, το 1969 με το «Apollo 11», και οι δύο είχαν προορισμό τη Σελήνη.
Άρης
Είναι μεγαλύτερος από τον Ερμή, ο τεταρτος και τελευταίος γήινος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Είναι ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες αποστολές και έτσι τον γνωρίζουμε περισσότερο.
Η θερμοκρασία του είναι στους -87 εώς -5 βαθμούς κελσίου, ο πιο κρύος εσωτερικός πλανήτης. Είναι κόκκινος εξαιτίας του τριοξείδιου του σιδήρου που υπάρχει στο έδαφος του.
Ο Άρης έχει κρατήρες, φαράγγια, κοιλάδες, σπηλιές και μελέτες δείχνουν πως στο παρελθόν υπήρχε νερό στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του, σαν μια άλλη γη. Άλλωστε είναι ο πλανήτης που μοιάζει περισσότερο με τη Γη από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Υπάρχουν στοιχεία που κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν πως υπήρχε ζωή εκεί και ίσως κάτι να υπάρχει και σήμερα. Είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους πλανήτες για ανθρώπινη εξερεύνηση στο μέλλον.
Εξωτερικοί Πλανήτες
Στο ηλιακό σύστημα έχουμε και τους εξωτερικούς πλανήτες που είναι τέσσερις γιγάντιοι πλανήτες. Είναι τόσο μεγάλοι που αθροιστικά καλύπτουν το 99% της μάζας που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.
Ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας χαρακτηρίζονται από έντονη ατμοσφαιρική πίεση και έντονα καιρικά φαινόμενα. Αποτελούνται κυρίως από αέρια και έχουν όλοι τους πλούσια συστήματα φυσικών δορυφόρων.
Δίας
Ο μεγαλύτερος των εξωτερικών πλανητών, είναι ένας γίγαντας αερίων αποτελούμενος κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Ο ρυθμός περιστροφής του δεν είναι ίδιος για ολόκληρο τον πλανήτη. Έχει πάνω από 80 δορυφόρους.
Ο Δίας περιβάλλεται από κυκλικούς δακτυλίους, όχι τόσο εντυπωσιακούς σαν αυτούς του Κρόνου, αποτελούμενους κυρίως από σκόνη και μικρά κομμάτια πετρωμάτων. Στο Δία υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες και κυκλώνες λόγω των δυνατών ανέμων.
Χαρακτηριστικό μετεωρολογικό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί είναι η «Κόκκινη Κηλίδα», είναι μια τεράστια καταιγίδα που εμφανίζεται ως ένα κόκκινο σύννεφο με διάμετρο πολλές φορές μεγαλύτερη από τη Γη.
Κρόνος
Ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, με τους εντυπωσιακούς κυκλικούς δακτυλίους. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Κρόνου είναι τα δαχτυλίδια του, τα οποία αποτελούνται από πάγο και αστρικά σωματίδια που περιστρέφονται γύρω του.
Το 97% της ατμόσφαιράς του αποτελείται από υδρογόνο. Ακόμη είναι και αυτός ένας πλανήτης πλούσιος σε δορυφόρους, μέχρι τώρα γνωρίζουμε 82.
Ουρανός
Ο έβδομος στη σειρά πλανήτης σε σχέση με τον ήλιο, με θερμοκρασία αρκετά χαμηλή που φτάνει τους -224 βαθμούς κελσίου. Ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο το 1781 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ.
Δείχνει σαν γαλάζια πλανητική μπάλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε μεθάνιο. το 1977 ανακαλύφθηκε πως και εδώ υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα σκοτεινών δακτυλίων, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του. Ο Ουρανός έχει 27 γνωστά φεγγάρια.
Ποσειδώνας
Ο Ποσειδώνας είναι ο πλέον απομακρυσμένος και ο πιο νέος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα αφού ανακαλύφθηκε μόλις το 1846.
Η σύσταση του μοιάζει με αυτή του Ουρανού, καθώς το εσωτερικό τους αποτελείται κυρίως από πάγο και βράχους γι’ αυτό και ονομάζονται γίγαντες πάγου. Πολύ αργότερα ανακαλύφθηκε πως και εδώ υπάρχουν δακτύλιοι, μεγάλο μέρος αυτών όμως είναι αδύναμοι, αμυδροί και σκονισμένοι.
Το βέβαιο είναι πως με το πέρασμα των χρόνων, και την πρόοδο της τεχνολογίας, ειδησεις σαν αυτην «Φοιτήτρια Ανακάλυψε Νέο Πλανήτη » θα αποτελούν ρουτίνα. Τότε θα αρχίσουμε να γνωρίζουμε καλύτερα όχι μόνο το ηλιακό μας σύστημα αλλά και άλλες γωνιές του γαλαξία.