Σε περιόδους νηστείας, μια σπιτική ταραμοσαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό για τα αρτύσιμα ενός γεύματος
Μουσκεύουμε το ψωμί να μαλακώσει και το στύβουμε καλά. Χτυπάμε στο μίξερ τον ταραμά μέχρι να ασπρίσει και ρίχνουμε το ψωμί, συνεχίζοντας το δούλεμα. Αφού γίνει σαν αλοιφή , ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό λάδι. Συνεχίζουμε το δούλεμα ρίχνοντας λάδι, λεμόνι, ξίδι ώσπου να τελειώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε το κρεμμυδάκι, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στον ταραμά. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα γαρνίροντας με τις μαύρες ελιές.
Μια χορταστική αλλά και γευστική σαλάτα γίνεται με κοφτό μακαρονάκι, σε λίγα μόνο λεπτά, ως κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα ζαρζαβατικά
Για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν φίλους ή να συνοδεύσουν το θαλασσινό τους γεύμα με μια αντίστοιχη σαλάτα, η γαριδοσαλάτα φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα.
Ένα διαφορετικό συνοδευτικό για το θαλασσινό γεύμα μας και παρέα με ούζο, αποτελεί η σαλάτα με μύδια.
Όσοι προτιμούν μια σαλάτα πλούσια σε χρώματα αλλά και θρεπτικά με βιταμίνες C και Α, μπορούν να δοκιμάσουν μια σαλάτα με πιπεριές