Σε περιόδους νηστείας, μια σπιτική ταραμοσαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό για τα αρτύσιμα ενός γεύματος
Μουσκεύουμε το ψωμί να μαλακώσει και το στύβουμε καλά. Χτυπάμε στο μίξερ τον ταραμά μέχρι να ασπρίσει και ρίχνουμε το ψωμί, συνεχίζοντας το δούλεμα. Αφού γίνει σαν αλοιφή , ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό λάδι. Συνεχίζουμε το δούλεμα ρίχνοντας λάδι, λεμόνι, ξίδι ώσπου να τελειώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε το κρεμμυδάκι, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στον ταραμά. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα γαρνίροντας με τις μαύρες ελιές.
Η γνωστή σε όλους αλοιφή, αλλά από σπίτι. Η σπιτική μελιτζανοσαλάτα διαφέρει κατά πολύ της αγοραστής και είναι από τα γευστικότερα συνοδευτικά
Όσοι προτιμούν μια σαλάτα πλούσια σε χρώματα αλλά και θρεπτικά με βιταμίνες C και Α, μπορούν να δοκιμάσουν μια σαλάτα με πιπεριές
Ένα διαφορετικό συνοδευτικό για το θαλασσινό γεύμα μας και παρέα με ούζο, αποτελεί η σαλάτα με μύδια.